Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 23 personer ska ha träffats av skotten – polisen uppger att man har en misstänkt gärningsman Foto: Reuters

Skjutning på nattklubb i Colorado – minst 18 skadade och fem döda

Uppdaterad
Publicerad

En masskjutning har ägt rum på en gayklubb i delstaten Colorado i USA. 23 personer uppges ha träffats av skotten, av dessa ska fem ha dött, enligt Coloradopolisen. En 22-årig misstänkt gärningsman ska ha gripits på platsen fem minuter efter att ha öppnat eld.

”Vi är bedrövade”, skriver nattklubben i ett uttalande.

Skjutningen ska ha inträffat på en nattklubb i Colorado Springs natten till söndagen lokal tid. Hittills uppges 18 personer ha skadats och fem dödats, i vad Coloradopolisen beskriver som en ”masskjutning”.

Enligt Dan Weaver, Presschef vid UCHealth Memorial Hospital Central vårdas minst 10 personer för skador vid sjukhuset, varav ett okänt antal av dessa vårdas för kritiska skador.

Vittnen säger till The Mirror att de såg hur ett flertal personer träffades av skott när en beväpnad gärningsman öppnade eld vid den aktuella nattklubben.

Bilder och filmer från platsen som har publicerats i sociala medier visar ett omfattande polispådrag med ett flertal ambulanser på plats. Mike Smaldino vid Colorado Springs räddningstjänst uppger att elva ambulanser kallades till nattklubben i samband med att larmet inkom.

Misstänkt gärningsman greps efter fem minuter

Under en presskonferens bekräftar Coloradopolisen att den misstänkte är en 22-årig man. Han greps fem minuter efter att ha öppnat eld inne i lokalen, och fördes till sjukhus för att vårdas för skador. Polisen uppger att han inte räknas in i det officiella skadeantalet.

– Minst två civila agerade heroiskt och ingrep omedelbart, säger polischef Adrian Vasquez.

– Colorado står med vår LGTBQ-gemenskap och alla som påverkas av denna tragedi när vi sörjer tillsammans, fortsätter han. 

Han bekräftar samtidigt att man har återfunnit två gevär inne på klubben och har kunnat bekräfta att minst ett av dessa användes av skytten.

Man utreder fortsatt hatbrott som möjligt motiv och huruvida misstänkte gärningsmannen haft ytterligare medhjälpare.

Klubben: ”Bedrövade”

Attacken inträffade på årsdagen av Transgender Day of Remembrance, som hålls årligen till minne av personer som har mördats till följd av transfobi.

I ett uttalande på sociala medier meddelar Club Q, som är en proflierad gayklubb, att de är ”bedrövade över den besinningslösa attacken”.

”Vi vill också tacka våra gäster för deras snabba reaktioner så att gärningsmannen kunde oskadliggöras och därmed avsluta denna hatattack”, skriver de vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.