Foto: TT

Attack mot universitet i Kabul

Uppdaterad
Publicerad
Det amerikanska universitetet i Kabul, Afganistan, utsattes på onsdagkvällen för en väpnad attack. Minst en person dödades och flera har skadats.

Vittnen berättar om skottlossning som bröt ut vid 19-tiden lokal tid. Minst en kraftig explosion ska också ha hörts.

Polisens talesperson Sediq Sediqqi säger att polis och säkerhetsstyrkor befinner sig på universitetsområdet som ligger i de västra delarna av den Afghanska huvudstaden.

Avslutades efter flera timmar

Vid 3-tiden på torsdagsmorgonens vensk tid var attacken helt över, sedan säkerhetsstyrkor skjutit ihjäl två beväpnade gärningsmän, uppger en polisman på plats för Reuters.

Minst tolv människor dödades. Bland dem fanns sju studenter, tre poliser och två säkerhetsvakter. Mer än 44 personer skadades i attacken som pågick i flera timmar.

Omkring 700 studenter räddades undan av polisen.

Säkerhetsvakt dödades

Enligt Hedayatullah Stanikzai vid Afghanistans hälsoministerium dödades person, en säkerhetsvakt som arbetade vid universitetet. 18 personer skadades. Kvällstid är universitetet vanligtvis fullt av studenter, varav många är förvärvsarbetande som läser enstaka kurser på deltid.

– Hela min klass stannar kvar i föreläsningssalen och vågar inte gå ut. Vi har hört explosioner och skottlossning i närheteten, sade en student på telefon till nyhetsbyrån AFP.

Studenten Ahmad Shaheer hör också till dem som satt fast på universitetet. Till Reuters säger han ett det är flera beväpnade män som gått till angrepp.

Vittnesrapporter

En av de personer som befann sig på universitetet är den prisbelönte AP-fotografen Massoud Hossaini som skrev följande på Twitter:

”Hjälp, vi sitter fast inne på AUAF och skottlossning följd av explosioner detta kan vara min sista tweet”

Massoud lyckade senare sätta sig i säkerhet och kunde berätta om hur han befann sig i ett klassrum tillsammans med ett femtontal studenter när han hörde en explosion:

– Jag gick fram till fönstret och såg en normalt klädd man stå därutanför. Plötsligt började han skjuta mot mig och fönstret splittrades, berättar Massoud som skadades lindrigt av det krossade glaset.

Kidnappning

Uppgifterna går isär kring antalet angripare och ingen grupp har ännu tagit på sig attacken. Dem sker dock samtidigt som talibanerna trappar upp sin sommaroffensiv mot den väststödda regeringen i Kabul.

Tidigare i augusti blev två lärare vid universitetet, en amerikan och en australier, kidnappade under vapenhot, och det är bara en vecka sedan undervisningen återupptogs, rapporterar abc News.

Ovanlig typ av attack

Enligt Anna-Karin Johansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén, är det ovanligt med attacker mot skolor och universitet i Afghanistan.

– Vi har inte sett något liknande tidigare, säger hon.

Johansson tror att lärosätet kan ha blivit ett mål eftersom det drivs med hjälp av amerikanskt bistånd.

– Pengarna kommer framför allt från (det amerikanska biståndsorganet) USAID och amerikanska ambassaden. Och amerikanska mål står högt på talibanernas lista för vad de vill skada i Afghanistan-

Svenska Afghanistanskommitténs ordförande beskriver universitetet som populärt bland unga Kabulbor som ”är lite mer framåt”.

– Det har ganska hög status att ha en examen därifrån. Men det är också kontroversiellt att det finns ett universitet i Afghanistan som till stor del finansieras med amerikanska pengar.

Fakta: Amerikanska universitetet i Afghanistan (AUAF)

Visa
  • Universitetet öppnade 2006.
  • På hemsidan beskrivs AUAF som Afghanistans enda privata och icke-vinstdrivande universitet i amerikansk stil och som undervisar enligt en amerikansk undervisningsplan.
  • AUAF har utbildningsprogram i bland annat engelska, företagsekonomi, informationsteknik och juridik.
  • 1 700 studenter bedriver studier på hel- eller deltid vid universitetet.

Källa: Amerikanska universitetet i Afghanistan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer