En anställd vid Sveriges honorärkonsulat i Izmir attackerades på tisdagen. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Svenskt konsulat i Turkiet har attackerats

Uppdaterad
Publicerad

En man med pistol attackerade på tisdagen det svenska honorärkonsulatet i Izmir i Turkiet. En anställd på konsulatet, som är turkisk medborgare, uppges vara allvarligt skadad. Den misstänkte gärningsmannen ska ha gripits.

Attacken skedde vid lunchtid under tisdagen, rapporterar den turkiska nyhetssajten Habertürk. Enligt sajten kom gärningsmannen till konsulatet på grund av en visumprocess.

Den skadade personen har förts till sjukhus och gärningsmannen är gripen. Turkisk polis utreder händelsen.

UD: Våra tankar går till den drabbade

Utrikesdepartementet har en nära dialog med generalkonsulatet i Istanbuls personal på plats. Generalkonsulatet står i sin tur i kontakt med honorärkonsulatet i Izmir och med lokala myndigheter. UD:s tankar går till den drabbade och anhöriga.

”Sveriges generalkonsulat reser imorgon till Izmir för att informera sig om läget och uttrycka sitt deltagande.”, skriver UD i en skriftlig kommentar till SVT.

UD skriver även att de inte kommenterar närmare vilken hotbild som finns mot utrikesrepresentationen eller vilka säkerhetsåtgärder som vidtas, då det riskerar att motverka åtgärdernas syfte.

Turkiets justitieminister fördömer attacken

Turkiets justitieminister Yılmaz Tunç skrev på X, tidigare Twitter, att han fördömer attacken som utfördes på det svenska konsulatet.

”Jag fördömer starkt den väpnade attacken som utfördes i det svenska konsulatet i İzmir. Jag önskar ett snabbt tillfrisknande till vår medborgare som skadades i attacken. Den nödvändiga rättsliga utredningen har startats för att kasta ljus över denna sorgliga händelse”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.