Bild från protester i Minsk, tidigare i september. Foto: AP/TT

Belarusier vill söka asyl vid svenska ambassaden i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har på fredagen tagit sig in på det svenska ambassadområdet i Minsk för att söka politisk asyl. För SVT berättar de båda männen att de har förföljts och misshandlats efter att ha deltagit i demonstrationer mot president Alexander Lukasjenko.

– Vi vädjar om hjälp, säger de till SVT.

Två personer, en far och en son, har under fredagen flytt in på det svenska ambassadområdet i Minsk. En video, som de själva har filmat, visar hur de håller sig gömda under en trappa för att undkomma polis efter att ha deltagit i protester mot Belarus president Alexander Lukasjenko.

Personerna berättar själva för SVT att de har varit aktiva i demonstrationer i landet den 6 september och i samband med det misshandlats och förföljts av säkerhetsstyrkor. De ska, enligt egen utsago, inte ha vågat återvända hem och därför sökt sig till den svenska ambassaden där de på fredagen klättrade över staketet för att ta sig in.

– Om vi lämnas ut nu blir vi garanterat dödade. Vi vädjar om hjälp, säger Vladislav Kuznetjik till SVT.

”Kan bekräfta”

Svenska utrikesdepartementet, UD, bekräftar på fredageftermiddagen för SVT att två personer befinner sig vid ambassaden i Minsk för att söka asyl.

– Vi kan bekräfta att två personer befinner sig på ambassadens parkering. De har pratat med en anställd på ambassaden och uppgett att de vill söka asyl i Sverige, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör vid UD:s presstjänst.

På fredagskvällen var männen kvar på ambassadområdet. För SVT:s Belarus-korrespondent Elin Jönsson, har de själva berättat att de avser att övernatta och inte tänker lämna platsen.

– De senaste dagarna har våldet trappats upp. Man har återgått till att använda mycket mer våld som man gjorde i början av protesterna. Man använder våld mot kvinnor och äldre på ett nytt sätt, säger Elin Jönsson i Aktuellt.

”Kan inte ta emot eller fatta beslut om asyl”

UD uppger att de två personerna inte kommer att få något asylbesked av den svenska ambassaden.

– Ambassaderna kan inte ta emot eller fatta beslut om asyl. Om man vill söka asyl får man söka det antingen hos gränspolisen när man reser in i Sverige eller på Migrationsverkets ansökningsenheter, säger Julia Eriksson Pogorzelska.

Vad som ska hända med personerna är ingenting som UD vill uttala sig om i nuläget.

– Vi kan inte kommentera vilka åtgärder vi vidtar i detalj utan vi kommer att agera på det sätt som läget kräver, bland annat med hänsyn till säkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.