Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tanken är att aktivera massflyktsdirektivet”. Hör Anders Ygeman berätta om EU-kommissionens planer på att hantera flyktingar från Ukraina. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU väntas ge ukrainska flyktingar skydd i tre år

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer väntas fatta ett historiskt beslut. Alla ukrainska medborgare ska åtnjuta tillfälligt skydd i EU i upp till tre år, enligt uppgifter till SVT.

Beslutet innebär att varje ukrainsk medborgare har rätt till fri skolgång, arbetstillstånd, sjukvård och ekonomiskt stöd i det EU-land de befinner sig. Rätten gäller i ett år med möjlighet till två års förlängning.

Alla länder utom Danmark enades 2001 om det så kallade ”direktivet om tillfälligt skydd” men det har aldrig använts. Det kom till efter kriget på Balkan på 1990-talet och gäller människor utanför EU i omedelbart behov av skydd på grund av krig eller andra kriser.

Väntas klubbas på ministermöte

Initiativet att aktivera direktivet kommer från EU-kommissionen, och frågan skickades igår ut via mejl till alla medlemsländer på en snabb remissrunda, en så kallad ”written procedure”, som används vid brådskande utrikesärenden.

Imorgon möts EU:s migrationsministrar på ett sedan tidigare planerat ministermöte och väntas då klubba igenom direktivet, men beslutet kan komma redan under onsdag eftermiddag. Sverige ställer sig bakom förslaget och kommer rösta för att direktivet aktiveras.

Enligt SVT:s källa med insyn i förhandlingarna kommer förslaget börja gälla omedelbart. Skyddet upphör att gälla den dag då EU bedömer att det är möjligt för människor att återvända till ursprungslandet.

När det lades fram på ett möte med EU:s inrikesministrar i söndags så var Danmark tveksamma till att införa denna kollektiva asyl. Danmarks migrationsminister Mattias Tesfaye tyckte att det var ”för tidigt”, enligt EU Observer.

I en tidigare version av den här artikeln stod det att Sverige varit tveksamma till att aktivera direktivet, enligt internationella medier, vilket dementeras av regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stående ovationer i EU-parlamentet för Zelenskyj: ”Vi är starka, vi är ukrainare” Foto: Virginia Mayo samt EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet