Al-Hol lägret i östra provinsen al-Hasakah, nordöstra Syrien. Arkivbild. Foto: Ahmed Mardnli/EPA/TT

Uppgifter: Turkiskt luftangrepp mot al-Hol-lägret

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska stridsplan attackerade de kurdiska säkerhetsstyrkorna i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien, rapporterar AFP med hänvisning till syriska människorättsobservatoriet Sohr och de Syriska demokratiska styrkorna SDF. Här lever tiotusentals barn som berövats sin frihet.

– Turkiska flygplan riktade in sig mot säkerhetsstyrkorna med fem attacker inne i lägret, säger Farhad Shami, talesperson för SDF till AFP.

Sedan 2019, när konflikten med den väpnade gruppen Islamiska Staten upphörde i Syrien, har omkring 60 000 syrier, irakier och tredjelandsmedborgare, mestadels kvinnor och barn, fängslats i al-Hol-lägret utan tillgång till en rättssäker process, enligt Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR.

I lägret finns individer med olika grad av anknytning till IS, men också tusentals individer utan någon som helst anknytning till dem och som strömmade till lägret på flykt från konflikten i Syrien.

Sohr: Attacken riktad mot kurdiska styrkor

Enligt Syrian Observatory for Human Rights, som följer situationen i Syrien genom ett nätverk av källor i landet, var attacken riktad mot de kurdiska styrkorna som bevakade lägrets utkanter. Attacken kom efter en dag av intensiva militära insatser från Turkiet, främst genom flygangrepp

På sociala medier sprids ännu icke verifierade bilder från al-Hol-lägret som påstås visa attacken. Enligt källor till Sohr ska kaos ha utbrutit bland lägrets invånare efter attackerna.

– Våra insatser med stridsplan, kanoner och drönare är bara början. Vi är beslutsamma att säkra hela vår södra gräns, med ett säkerhetsområde som blir starkare i dag än någonsin tidigare, sade Erdogan i det turkiska parlamentet på onsdagen.

Han uteslöt inte heller att föra samtal med Syriens president Bashar al-Assad. Ankara bröt kontakter med Damaskus under inbördeskriget i Syrien, där Turkiet stöttade grupper som ville störta al-Assad.

Närmare 500 mål

Nästan 500 mål har träffats i kurdiska områden i Syrien och Irak, uppger Turkiet efter de senaste dagarnas flygoffensiv.

– Hittills har 471 mål träffats och 254 terrorister neutraliserats, säger Turkiets försvarsminister Hulusi Akar enligt nyhetsbyrån Anatolia.

I en tidigare attack utsattes en militär bas för beskjutning. Vid basen finns också amerikansk militär som utsattes för fara, enligt USA:s militärhögkvarter Pentagon.

Anfallen med flyg, robotar och drönare inom ”Operation Svärdklo” har pågått i norra Syrien och Irak sedan i söndags. Offensiven kommer efter ett terrordåd i Istanbul den 13 november som det turkiska styret skyller på kurdiska upprorsrörelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer