Uppgifter: USA återvänder till FN:s råd för mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Bidenadministrationen kommer att arbeta för att återinträda som medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter, efter att tidigare presidenten Donald Trump beslutade om utträde 2018.

USA:s nya utrikesminister Antony Blinken kommer under måndagen att meddela att USA återvänder till FN:s arbete för mänskliga rättigheter. Det rapporterar nyhetsbyårerna AP och Reuters och hänvisar till regeringskällor.

Frånträdde 2018

Trumpadministrationen gick ur FN-organet sommaren 2018 efter missnöje över rådets återkommande kritik mot Israel. USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley sade då att rådets ”oproportionerliga fokus och fientlighet mot Israel” var ett bevis på rådets partiskhet. Vid utträdet riktades även kritik mot att odemokratiska stater tillåts vara medlemmar i rådet.

Reformera från insidan

En högt uppsatt tjänsteman inom det amerikanska utrikesdepartementet säger till nyhetsbyrån Reuters att Bidenadministrationen hoppas kunna reformera rådet.

– Vi vet att rådet har potentialen att vara ett viktigt forum för dem som bekämpar tyranni och orättvisor runt om i världen. Genom att sitta med vid bordet hoppas vi kunna reformera rådet och säkerställa att det lever upp till sin potential.

Internationella samarbeten

Om USA återinträder in i FN:s råd för mänskliga rättigheter är det ett ytterligare steg i Bidenadministrationens ambition att återuppta internationella samarbeten. Sedan Joe Biden tillträdde som president har USA återgått till Parisavtalet och Världshälsorganisatioen WHO, samt öppnat för upp ett återinträde i UNESCO och kärnenergiavtalet med Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.