Foto: TT/Epa

Uppgifter: Våldsamma strider i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma strider uppges ha brutit ut i Myanmar efter skuggregeringen uppmaning till revolt mot militärjuntan. Minst 20 människor rapporteras ha dödats – varav flera barn.

Uppgifterna kommer från vittnen och lokala medier som benämner de senaste dagarnas strider i landet som de våldsammaste hittills sedan Myanmars nationella enhetsregering tidigare i veckan manade till ”försvarskrig”.

Hittills ska minst 20 människor ha dödats.

Över hälften av offren, både lokala milismän och civila, ska enligt Reuters ha dödats i byn Myin Thar i Magwairegionen där den avsatta civila ledaren Aung San Suu Kyis parti har sin hemvist.

”Jag har förlorat allt”

Enligt ett vittne ska tre av de avlidna vara barn.

– De sköt artillerield, de brände ner husen i vår by. Jag har förlorat allt, berättar en boende i området som själv uppger att han förlorat sin 17-årige son som stred för milisen i striderna, till Reuters.

Militärens talesperson Zaw Min Tun bekräftar för lokala medier att strider ägt rum i Magwayregionen, något som Reuters ännu inte har fått bekräftat.

Enligt medieuppgifter ska även tre soldater ha dödats i strider i landets största stad Yangon under torsdagen.

Under natten ska det även ha pågått strider med luftangrepp i Thantlang vid gränsen till Indien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.