Sayo Ögren har flera familjemedlemmar och vänner i norra Nigeria, och är uppvuxen där själv, och berättar om hur hon inte hörde om slakten i Baga på flera dagar.
– Det var min 17-åriga dotter som berättade vad som hade hänt, och inget hördes om det i media. Det finns många förklaringar till det, det är ett visst avstånd både kulturellt och geografiskt. De flesta av oss har varit i Paris, men det är inte många som varit i Nigeria, säger Sayo Ögren.
Regimen i landet har kritiserats för att den står lamslagen inför Boko Harams våldsamma framfart, och inom militären deserterar många för att de inte vill strida mot terrorgruppen. Sayo Ögrens bror är en av de som fortsätter kämpa mot islamisterna.
– Han har motivationen och orken att fortsätta kampen. Han är orolig, men inte så pass rädd att han ger upp. Han drivs av att han tycker att det de gör är fel, att det är fel att skoningslöst döda kvinnor och barn.
Orolig för sin bror
Själv var hon senast i landet i november, och hon får rapporter om vänner som flyr för sina liv söderut eller in i angränsande länder. Folk som bor kvar försöker fortsätta leva sina liv, men i de drabbade norra delarna går det inte att ha en vardag. Sayo Ögren är väldigt orolig för sina nära, och kanske framför allt för sin bror som möter Boko Harams brutala stridande.
– Jag tycker det är jätteläskigt, jag är verkligen orolig. Jag ringde honom igår bara för att höra hans röst, sen kan jag slappna av i några dagar efter det. Han är ju ute på uppdrag, ibland i flera veckor. Jag kan inte gå omkring och oroa mig för honom hela tiden, säger hon.
Uppgivenhet bland folket
Nu närmar sig valet i Nigeria, och många hoppas på att oppositionsledaren, som är från norra delarna av landet, ska komma till makten och kunna hitta en bättre strategi mot Boko Haram. Presidenten Goodluck Jonathan har kritiserats för att stå handlingsförlamad inför terrorgruppens framfart.
– Många känner att Boko Haram får härja fritt, och att myndigheterna inte gör någonting. Militären kommer inte åt dem, och Boko Haram tappar inte i styrka. Så det finns en väldig uppgivenhet, säger Sayo Ögren.
– Det finns ett större missnöje i Nigeria, och säkerhetsläget i norr påverkar hela landet. Korruptionen är också väldigt utbredd, Nigeria är ett jätterikt land men det finns fortfarande mycket fattigdom, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International, i Gomorron Sverige.
Fruktansvärda vittnesmål
Myndigheterna i landet har också tonat ner antalet dödsoffer i den senaste blodiga attacken i Baga.
– Vår bedömning är att det handlar om runt 2.000 döda, men regimen har varit knäpptyst över detta. Försvarsdepartementet gick ut med siffran 150 döda, men det vet vi är en väldig underskattning, säger Elisabeth Löfgren.
Vittnesmål från området vittnar om en fruktansvärd slakt, där barn skjutits ihjäl utan tvekan, och en kvinna mördats medan hon låg och födde barn.
– Oftast är det kristna som är dödsoffren, men det är också många skolbarn, och sedan muslimer som inte vill inrätta sig i den extremt hårda regimen som Boko Haram vill ha. Boko Harams mål har inte någonting med islam att göra, det är viktigt att påpeka, säger Elisabeth Löfgren.