Migranter på räddningsfartyget Sea Watch 3. Foto: Federico Scoppa/TT

Uppgörelse klar för migranter på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

De drygt 50 migranter som är ombord på två räddningsfartyg i Medelhavet kommer att föras till åtta olika medlemsländer i EU, uppger Maltas premiärminister Joseph Muscat på en pressträff under onsdagen.

Medlemsländerna som gått med på att ta emot migranterna på medelhavet är Tyskland, Portugal, Frankrike, Irland, Luxemburg, Rumänien, Nederländerna och Italien.

Under presskonferensen uppgav Muscat att uppgörelsen även innefattar de 249 migranter som just nu befinner sig på Malta. Drygt hälften av dem kommer att föras till andra EU-länder, några kommer att föras tillbaka till sina hemländer och närmare 80 migranter kommer att stanna kvar på Malta.

”Vi är inte ansvariga”

– Fallen med Sea Watch 3 och Albrecht Pench ligger utanför Maltas ansvarsområde. Vi är inte den ansvariga myndigheten och vi är inte heller den närmaste säkra hamnen, sa Muscat.

Räddningsfartyget Sea Watch 3 har legat ute till sjöss sedan den 22 december och har nekats att gå i hamn i både Italien och Malta. Ombord på fartyget finns 32 migranter.

Ytterligare 17 migranter sitter fast på ett fartyg som tillhör den tyska hjälporganisationen Sea Eye.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer