Foto: scanpix

Cypern får nödlån

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa nattmanglingar gav resultat i elfte timmen.

Uppgörelsen ger Cypern 10 miljarder euro i nödlån, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem vid en presskonferens inatt.

Enligt uppgörelsen kommer Cyperns näst största bank, Laiki bank att likvideras. De ”goda” tillgångarna Laiki överförs till den största banken, Bank of Cyprus.

Bankskatten på Cypern

Kontohavare med mindre än 100 000 euro berörs inte men de som har mer pengar på de två bankerna kommer att tvingas bidra till rekapitalisering av Bank of Cyprus.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade vid presskonferensen att svåra tider väntar det cypriotiska folket, men att kommissionen ska göra sitt bästa för att mildra effekterna.

Hur mycket skatt som tas från kontona anges inte i uppgörelsen, men enligt källor inom EU kan den bli uppemot 40 procent.

Klart efter maratonförhandlingar

Uppgörelsen blev klar vid tvåtiden svensk tid natten till måndagen, efter tolv timmars maratonförhandlingar mellan Cyperns president Nikos Anastasiades och EU, ECB och IMF. Det godkändes sedan raskt av eurozonens finansministrar, enligt källor i Bryssel.

Uppgörelsen mellan Cypern å ena sidan och EU, ECB och IMF å den andra, träffades bara timmar innan kapitalflödet till de cypriotiska bankerna skulle strypas helt.

Det hade fått allvarliga, för att inte säga direkt katastrofala följder för den cypriotiska ekonomin och skulle också kunnat ha ge allvarliga följdverkningar som hade känts över hela Europa.

”Stod på randen till konkurs”

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble medgav att uppgörelsen är tuff för Cypern, men sade också att den är i linje med vad Tyskland hoppats på:

– Detta är bittert för Cypern men vi har nu det resultat som (den tyska) regeringen hela tiden stått för, sade Schäuble.

Frankrikes finansminister Pierre Moscovici tillbakvisade å sin sida anklagelser om att EU har tvingat cyprioterna till uppgörelsen:

– Till alla dem som anser att vi har tagit struptag på ett helt folk...Cypern är en kasinoekonomi som stod på randen till konkurs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet