Foto: TT

Analys: ”Uppmärksamheten runt VM lär inte förändra bilden av Ryssland i stort”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Det faktum att ett (litet) antal deltagande länder avstår från att sända sina högsta politiker eller andra berömdheter till Ryssland är besvärande för Putin, det menar SVT Nyheters Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

För Rysslands president Vladimir Putin är fotbolls-VM en fjäder i hatten väl så stor som OS i Sotji. Och också den här gången kommer arrangemanget säkerligen i stort att gå bra. I de elva städer där matcherna ska spelas har förberedelserna varit noggranna och påkostade.

”Lär inte förändra bilden av Ryssland”

Men mediauppmärksamheten runt VM lär inte kunna förändra bilden av Ryssland i stort. Det faktum att ett (litet) antal deltagande länder avstår från att sända sina högsta politiker eller andra berömdheter till Ryssland är besvärande för Putin. Dessutom har ett antal europaparlamentariker uppmanat till bojkott av VM. Och det finns en lång lista på missförhållanden och händelser som gör att Putins Ryssland står lågt i kurs hos så många.

Misstankarna om att Ryssland mutade till sig VM har avskrivits av det internationella fotbollsförbundet, FIFA. Trots det är det många som hävdar att allt inte gick rätt till när Ryssland vann FIFA:s omröstning i Zürich i december 2010.

Fanns redan då omfattande kritik mot Ryssland

Redan vid den tiden fanns omfattande kritik mot Putins auktoritära styre och mot den bristande respekten för pressfrihet och mänskliga rättigheter i Ryssland. Men det fanns kanske en förhoppning om att den internationella uppmärksamheten runt både OS i Sotji och fotbolls-VM skulle puffa Putin och Ryssland att närma sig väst.

Så blev det inte.

OS i Sotji fördyrades kraftigt på grund av omfattande korruption. Och det var med hjälp ett omfattande centralstyrt dopningsprogram som Ryssland vann medaljligan. Också ett antal ryska fotbollsspelare har anklagats för dopning. Redan där fanns skäl nog att ta ifrån Ryssland arrangemanget, tyckte många.

Rysk militär erövrade den ukrainska Krimhalvön

Sen har det blivit etter värre: Rysk militär erövrade den ukrainska Krimhalvön, som senare annekterades. Kriget som i över fyra år har pågått i Donbass, i östra Ukraina, hade aldrig börjat om inte Putin hade velat det. Det var (fastslår en utredning) rysk militär som sköt ned det malaysiska passagerarplanet över Ukraina. 298 människor dog. Så gick Ryssland in på diktatorn Bashar al-Assads sida i kriget i Syrien.

Att rysk cyberkrigföring lyckades påverka presidentvalet i USA, och att liknande rysk inblandning i andra länders politik minskar också många politikers lust att mingla med Putin. Det som verkligen fick många länder att ta avstånd från Ryssland, det var mordförsöket på den före detta agenten, landsförädaren, Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury, sydväst om London, i våras. Storbritanniens premiärminister Theresa May lägger med stor kraft skulden på Ryssland. Där försvann inte bara politikernas utan också det brittiska kungahusets lust att komma hit.

Ryssland och president Putin kommer troligen att vara nöjda och glada när VM är över, speciellt om det nederlagstippade ryska laget vinner åtminstone några matcher. Men misstron mot Putin kommer bara att försvinna om Rysslands agerande förändras i grunden. Och det lär inte hända förrän många VM senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.