default_caption Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tysk krigsskildring väcker känslor på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

”Krigets unga hjärtan” heter tv-serien som sågs av sju miljoner tyskar när den visades i våras. Nu kommer den i SVT.

Andra världskriget har skildrats många gånger förr, men oftast av andra än tyskarna själva. Den nya tyska tv-serien ger dessutom en annan bild än den som många tyskar omhuldat: att vanliga soldater inte deltog i illdåd mot judar och andra civila. ”Krigets unga hjärtan” väckte alltså debatt när den visades i tysk tv i våras.

Vi träffar några ungdomar runt 20 år som växt upp tillsammans i Berlin. Två armésoldater, en fältsjuksköterska, en sångerska som blir fältartist och en tysk jude. Soldaterna ska sommaren 1941 ut till östfronten i kriget mot Sovjetunionen. De tror alla att kriget blir kortvarigt och de skålar på att ses vid jul igen.

Som Hollywood-film

De tyska filmmakarna har använt många av Hollywoods knep: spännande personöden, kärlek, svek och många spektakulära och närgångna stridsscener. Under kriget förändras och förråas huvudpersonerna gradvis.

Man pratade inte om kriget

Ett uttalat syfte med tv-serien är att få tyska familjer att tala om vad som pågick vid fronten. Tidningar och debattprogram i tv fylldes i våras av kända och okända tyskar som vittnade om att de inte talat om detta med sina anhöriga. Många berättar om fäder som skrek på nätterna och hade mardrömmar men blev stumma när frågor ställdes om hur det varit vid fronten.

Serien vill visa att det inte bara var SS-förband och specialtrupper som deltog i judeförföljelser och övergrepp mot civila utan att också vanliga soldater var en del av detta.

Alltid någon annans fel

Serien har hyllats men också mötts av en del kritik i Tyskland. Många menar att huvudpersonerna alltför mycket framställs som offer för omständigheterna, att det var ”någon annan” i form av  nazist-officerare eller SS-män som skyldiga till övergreppen.

Några judiska företrädare anser att Förintelsen mot judarna inte fått tillräcklig del i filmen. Från Polen kommer kritik att polackerna framställs som antisemiter, när den unge judiske tysken inte får hjälp på sin flykt i Polen.

Men det är en välgjord och spännande tv-serie som ger anledning att fundera och resonera vidare kring om vad som hände under andra världskriget.

Krigets unga hjärtan har premiär i SVT1, tisdag kl 21.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter