EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker noterar skojfriskt att Greklands premiärminister Alexis Tsipras inte bär någon slips. Foto: TT

2015: Uppsluppen EU-ordförande drev med alla

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har blivit ett viralt samtalsämne efter hans något informella hälsande vid förra veckans östtoppmöte i Riga.

Den här texten är från 2015, men har fått spridning igen.

Juncker hälsade på mötesdeltagande med ett flitigt kindpussande, omfamningar, jämförande av slipsar och mer eller mindre kärvänliga klappar på kinden.

Statsminister Stefan Löfven, som var en av deltagarna på toppmötet, fick en vänlig men bestämd klapp på kinden. Mer barskt bemötande fick Ungerns premiärminister Viktor Orban som hälsades med orden ”Hej, här kommer diktatorn!” och fick sedan ta emot en örfilsliknande hälsning på kinden.

”Känd för sin informella stil”

Junckers sätt att hälsa och kommentera gästerna vid fredagens toppmöte blev en fråga vid kommissionens dagliga presskonferens i Bryssel, där en ungersk journalist ville veta hur mycket allvar det låg bakom att Victor Orban kallades diktator.

– Juncker känner alla deltagare vid europeiska toppmöten mycket väl, och han är känd för sin informella och coola stil . . . För mig vad det uppenbart en skojig del av en väldigt utdragen och ganska tråkig välkomstprocedur, svarade Junckers presstalesperson Margaritas Schinas vilket följdes av skratt i pressrummet.

Victor Orban svarade, i sin tur, med att kalla Juncker för ”storhertigen” vilket visar vilken stämning som rådde, menade Margaritas Schinas.

Ryckte Borg i hästsvansen

– Jag har flera gånger tidigare sett Juncker uppträda som en spelevink och skämtare, säger SVT:s EU-reporter Rolf Fredriksson på plats i Bryssel.

– Under en intervju med dåvarande finansminister Anders Borg vid ingången till ministerrådet kom Juncker en gång och ryckte Borg lätt i hästsvansen och skrattade och sa något i stil med att ”den mannen har alltid ett svar eller hur?”, berättar Rolf Fredriksson.

Efter bilderna från välkomstceremonin i Riga så spekuleras det på nytt om Jean Claude Junckers alkoholkonsumtion. Innan han valdes av regeringar och EU-parlament till ordförande för EU-kommissionen så var hans dryckesvanor ett argument som mer eller mindre öppet framfördes emot honom.

Spekulationer om Junckers drickande

Många journalister och fotografer berättar att Juncker vid en del tillfällen har varit påverkad av alkohol vid presskonferenser sent på kvällen, men det har alltid sagts att han klarat sitt uppdrag ändå, ofta med tillägg av ironi eller skämt, när han svarat på frågor.

– Men det vi ser i Riga är mer av allting, kraftiga ryggdunkar och en klapp som blir ett slag på kinden på Luxemburgs utrikesminister. Han kallar en regeringschef diktator och medger att han inte känner igen en toppmötesdeltagare. Allt leder till att spekulationerna är igång igen hur mycket Juncker dricker och hur påverkad han var i Riga, säger Rolf Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.