En soldat ur afghanska armén vaktar vid en checkpoint inför lördagens presindetval i landet. Foto: Rahmat Gul/AP

Analys: ”Sämsta tänkbara säkerhetsläge för ett val”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Presidentvalet idag äger rum under sämsta tänkbara säkerhetsläge. De havererade fredssamtalen mellan USA och talibanerna har lett till en intensifiering av våldsamheterna. Oavsett valutgång väntas kriget fortsätta.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

September månad har varit mycket blodig. Både regeringsstyrkor och talibaner har dödats – men också många civila.

Bara den senaste veckan har talibaner utfört flera attentat och dödat minst 58 regeringssoldater.

I ett anfall förra helgen av afghanska regeringsstyrkor i Helmandprovinsen dödades minst 40 personer. Både talibaner och civila, inklusive kvinnor och barn.

Och förutom talibanerna utför numera också terrororganisationen IS bombattentat i Afghanistan. I augusti slog en IS-självmordsbombare till mot ett bröllop. 63 människor dödades och över 180 skadades.

Kan bli en andra valomgång

Det är ett sargat och splittrat land där den sittande presidenten Ashraf Ghani är favorit. Han utmanas framför allt av tidigare regeringschefen Abdullah Abdullah. Om ingen får över 50 procent av rösterna så blir det en andra valomgång.

Presidentvalet är det fjärde sedan USA hösten 2001 invaderade Afghanistan och störtade den islamistiska talibanregimen. Men trots att det gått 18 år råder det fortfarande krig i landet. USA har inte lyckats besegra talibanerna – tvärtom; rörelsen är stark och kontrollerar stora delar av landsbygden. Och i de talibankontrollerade delarna av landet kommer valet inte att kunna hållas.

USA:s president Donald Trump vill dra sig ur kriget i Afghanistan och under ett års tid har USA förhandlat med talibanerna. Ett principavtal för fred finns som går ut på att USA ska ta hem 5 400 soldater samtidigt som talibanerna garanterar att Afghanistan aldrig mer blir en fristad för terrorister.

Men för tre veckor sedan kollapsade samtalen och sedan dess har våldet i landet ökat.

Ett problem med samtalen mellan USA och talibanerna är att den afghanska regeringen inte varit med i förhandlingarna. Samtalen har framför allt handlat om USA:s närvaro i Afghanistan. Ska det bli fred i Afghanistan måste både talibanerna och regeringen ingå i processen.

Liten chans till fred

Eftersom USA och den afghanska regeringen inte lyckas bekämpa talibanerna militärt så är det många afghaner som hoppas på en fredsuppgörelse. Samtidigt är det många afghaner som fruktar att talibanerna ska komma tillbaka och återigen införa skoningslösa sharialagar.

Talibanerna kommer försöka sabotera valet. Även efter valet kommer attacker fortsätta, detsamma gäller regeringens motattacker – som också dödar många civila.

Dessutom är terrorgruppen IS etablerad och verksam i landet.

Chansen för fred i Afghanistan är tyvärr mycket liten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.