Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Upptrappning i Arktis – Ryssland bygger jättebas

Publicerad

Ryssland har byggt en jättelik militärbas på en ö i Norra ishavet, där temperaturen vintertid sjunker ned mot 50 minusgrader. 150 soldater kan stationeras på basen och klara sig där i 18 månader utan försörjningsstöd.

Basen, som kallas ”Arktisk treklöver” på grund av sin konstruktion, är 140 000 kvadratmeter stor. Soldaterna kan röra sig mellan de olika byggnaderna utan att gå ut. Den är ”till 97 procent” färdigbyggd enligt ryska försvarsdepartementet.

”Arktisk treklöver” är uppförd på Alexandra Land i ögruppen Frans Josefs land, där ryssarna har en gränspostering. I november förra året stationerades där också stridflygplan. En tidigare stängd landningsbana för stora transportflygplan har åter öppnats.

Arktis har högsta prioritet för Ryssland på grund av sitt strategiska läge och sina stora mineralfyndigheter, och landet ökar i flera avseenden sin miltära närvaro i regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer