Tarane Aram föddes som pojke på landsbygden i södra Iran och fick namnet Amir. Hon berättar att hon redan som liten identifierade sig med flickor och att hon inte kände sig hemma i sin kropp.
Läkare uppmanade till bön
När hon var ung blev hon dessutom kär i en pojke och hon blev livrädd över tanken att vara homosexuell. Hennes mamma tog henne då till en läkare.
– Läkaren uppmanade mig att be hela natten. Det var det enda råd han kunde ge mig, berättar Tarane för SVT.
Präster positiva till könsbyten
I det strängt konservativa Iran är samkönade relationer tabu och homosexualitet kan till och med bestraffas med döden. Men däremot har det shiamuslimska prästerskapet en välvillig inställning till könskorrigeringsoperationer, och de som genomgår operationerna får sitt kön ändrat på födelseattesten.
Patienter från hela Mellanöstern kommer till Iran för könskorrigering. För iranska medborgare betalar också staten stora delar av kostnaderna för hormonbehandlingar och kirurgiska ingrepp.
Lång utredning
Det var som tonåring under en resa till Teheran som Tarane för första gången träffade någon som hade bytt kön. Mötet blev avgörande. För tio år sedan genomgick Tarane en könskorrigerande operation, efter en två år lång utredning med psykologsamtal och läkarkonsultationer.
– Uppvaknandet efter operationen är ett av mitt livs vackraste ögonblick, berättar Tarane. Det är något som bara kan upplevas en enda gång. Jag säger till alla mina transsexuella vänner är att vi är väldigt speciella och att Allah älskar oss. Och att Allah var god mot oss som gav oss möjligheten att uppleva två kön.
En fatwa som den iranska revolutionens ledare Ayatollah Ruholla Khomeini utfärdade redan 1987 ger transsexuella rätt att operera sig, att ändra kön på födelsecertifikat och att gifta sig med det motsatta könet.
Frihetsprincip i Koranen
Fatwan har sedan dess bekräftats av Irans nuvarande högste andlige ledare Ayatollah Ali Khamenei.
– Människan är fri att leva som hon vill om det inte finns något tydligt förbud, säger storayatollan Yousef Saanei när vi träffar honom i den heliga staden Qom, och fortsätter:
– Det finns ingen uttalat förbud i Koranen mot att byta kön. Enligt islams frihetsprincip finns det därför inget problem med detta.
Stark press
Tarane lever i dag ensam i en lägenhet i norra Teheran. Hon säger att möjligheten att göra en könskorrigering blev hennes räddning. Men landets liberala inställning till könsbyten, i kombination med de hårda straffen som kopplas till homosexualitet, kan också innebära en stark press.
Människorättsorganisationer har kritiserat Iran för att homosexuella utsätts för påtryckningar att de ska genomgå könsbyten eftersom deras sexualitet är förbjuden.
En av Tarane Arams svåraste erfarenheter var när familjen isolerade henne efter operationen. Särskilt det första året efter operationen var svårt. Hennes mor ringde för att höra att hon vaknat upp efter narkosen, sedan upphörde kontakten.
Ger råd till unga
I dag arbetar Tarane som skådespelerska. Hon har flera gånger berättat i iransk TV om sina erfarenheter, och hon ger också råd till unga som funderar över om de ska genomgå könskorrigering.
– Jag kom över det första svåra året tack vare mina vänner, säger hon till SVT.
Korrespondenterna om kön och identitet visas på tisdag 13 oktober kl. 20.00 i SVT2 och finns på här på svt.se
Könskorrigering eller könsbyte?
Könskorrigering kallas den medicinska, sociala och juridiska process transsexuella och vissa andra transpersoner kan gå igenom. Könskorrigering innebär att man ändrar sin kropp med hjälp av hormoner och/eller operationer så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet. Man kan också ändra kroppen med hjälp av bland annat röstträning, hårborttagning och slipning av adamsäpplet för transtjejer.
En del säger ”byta kön” och ”könsbyte” i stället för könskorrigering. Det kan vara missvisande, eftersom en transsexuell person inte byter kön utan rättar till, korrigerar, kroppen så att den stämmer bättre överens med hur man känner sig. Juridiskt sett kan man däremot tala om att göra ett ”könsbyte”, då man byter juridiskt kön i folkbokföringen och får ett nytt personnummer.
Källa: RFSL