Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden deltog på fredagen vid en minnesceremoni vid Delawares flygbas för de tre amerikanska soldater som dödades i attacken i Jordanien. Foto: MICHAEL REYNOLDS

USA angriper mål i Syrien och Irak: ”Vårt svar inleddes i dag”

Uppdaterad
Publicerad

USA angrep flera mål i Syrien och Irak på fredagen. Attackerna uppges vara ett svar på den attack i Jordanien som dödade tre amerikanska soldater i slutet av januari.

– Om du skadar en amerikan så kommer vi att svara, sa president Joe Biden efter attackerna.

Tre amerikanska soldater dödades och 40 skadades i en attack mot en amerikansk militärförläggning i Jordanien den 28 januari.

Iran pekades ut som indirekt ansvarig och USA:s president Joe Biden lovade att ”svara” på attacken.

Attackerat 85 mål

Nu uppger amerikansk militär att man angripit 85 mål i Syrien och Irak, alla kopplade till Irans islamiska revolutionsgarde och andra Iran-stödda militanta grupper. Attackerna är de första i en rad av förväntade motattacker.

Minst 13 proiranska milismän uppgavs till en början ha dödats. Iraks premiärminister uppger på lördagen att 16 dödats, däribland civila, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 25 uppges ha skadas.

– Vårt svar inleddes i dag. Vi kommer att fortsätta när och var vi önskar, sa Joe Biden i ett uttalande efter attackerna på fredagskvällen.

Samtidigt som USA utförde sina attacker befann han sig på en minnesceremoni vid Delawares flygbas för de stupade amerikanska soldaterna.

Risk för eskalering

Enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har de amerikanska angreppen utförts mot mål i Syriens östra del. Enligt nyhetsbyrån AP har bland annat mål i regionen Dayr al-Zor (Deir Ezzor) i Syrien träffats.

Krisen i Mellanöstern riskerar nu att eskalera ytterligare. USA har tidigare angripit den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen, som i sin tur har attackerat handelsfartyg i Röda havet.

– USA söker inte konflikt med Mellanöstern eller någon annan del av världen. Men till de som försöker skada oss vill jag säga: Om du skadar en amerikan så kommer vi att svara, sa Biden.

USA:s finansdepartement meddelade på fredagen att ytterligare sanktioner införs mot representanter för Irans revolutionsgarde, skriver AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.