En afghansk soldat bär bort ett skadat spädbarn efter attcken mot ett sjukhus i Kabul. Foto: Hedayatullah Amid, EPA / TT

USA anklagar IS för attacker i Kabul

Publicerad

USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, anklagar en IS-grupp för att ha legat bakom attackerna mot ett sjukhus i huvudstaden Kabul och en begravning i östra Afghanistan i tisdags. Sammanlagt dödades 56 människor – varav två spädbarn.

Afghanistans president Ashraf Ghani har tidigare pekat ut talibanerna för dåden, men enligt Khalilzad har USA:s regering kommit fram till att det är den lokala gruppen Islamiska staten i Khorasan, IS-K, som står bakom.

Många dödades

IS ”motsätter sig ett fredsavtal mellan Afghanistan och talibanerna och försöker hetsa till sekteristiskt krig som i Irak och Syrien”, skriver Khalilzad på Twitter.

Minst 24 människor, däribland mödrar, sjukvårdspersonal och minst två spädbarn, mördades av beväpnade män som gick till attack mot ett sjukhus i Kabul i tisdags. Minst 16 personer skadades. Samma dag mördades 32 personer vid en begravningsceremoni i provinsen Nangarhar i en självmordsattack. Över 130 människor skadades i bombdådet.

Kallades krigsbrott

Människorättsorganisationen Human rights watch fördömde sjukhusattacken som ett ”uppenbart krigsbrott”. FN har krävt att förövarna ställs inför rätta.

IS har redan tagit på sig ansvaret för attacken mot begravningen, men ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet mot sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.