Foto: Damian Dovarganes/TT

USA anklagar Ryssland för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

USA anklagar den ryska regeringen för att ha hackat amerikanska politiska organisationers datorer och hävdar att attackerna ska ha ”åsyftat att störa valprocessen i USA”.

USA säger att man kommer att svara på Rysslands attacker.

”Vi tror, baserat på dessa handlingars vidd och känslighet, att bara Rysslands tjänstemän i det politiska toppskiktet kan ha auktoriserat dessa verksamheter”, löd ett gemensamt uttalande från USA:s departement för inrikes säkerhet och Director of National Intelligence (DNI), som arbetar med nationell säkerhet.

En talesperson i Kreml säger att USA:s anklagelser om att Ryssland ligger bakom dataintrången är ”nonsens”.

Misstänkta ryska USA-hackningar

USA säger att man kommer att svara på Rysslands attack.

”Vi kommer att agera för att skydda våra intressen, inklusive på nätet, och vi kommer att göra så vid en tid och plats som vi själva väljer”, sade en tjänsteman.

”Allmänheten ska inte anta att de nödvändigtvis kommer att veta vilka åtgärder som har vidtagits eller vilka åtgärder som vi kommer att vidta”, fortsatte tjänstemannen.

Trots att många analytiker redan har sagt att attackerna verkar komma från Ryssland var uttalandet det första från Washingtons tjänstemän mot Moskva. Enligt uttalandet är USA:s underrättelsetjänst övertygad om att den ryska regeringen ligger bakom attacken.

”Vissa stater har också nyligen sett skanning och sondering av deras valrelaterade system, vilket i de flesta fall härstammade från servrar som drivs av ett ryskt företag”, sade USA:s säkerhetsmyndigheter vidare i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Mer i ämnet