Foto: TT

USA anklagar Ryssland för hackerattacker

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tidigare ha antytt rysk skuld riktar nu USA:s regering för första gången officiella anklagelser mot Ryssland gällande cyberattacker mot Demokraternas partiorgan.

USA:s underrättelsetjänst drog för flera veckor sedan slutsatsen att Ryssland ligger bakom hackerattacker som riktats mot bland andra Demokratiska partiets nationalkommitté (DNC), i syfte att störa eller underblåsa trovärdigheten i det kommande presidentvalet i november. I fredags anklagade USA officiellt Ryssland som skyldiga för dataintrången, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Vi tror, baserat på omfattningen och känsligheten i dessa ansträngningar, att endast högt uppsatta tjänstemän i Ryssland kunnat auktorisera de här aktiviteterna. Dessa stölder och avslöjanden har gjorts i avsikt att störa den amerikanska valprocessen”, heter det i ett uttalande från amerikanskr regeringshåll.

”Antirysk hysteri”

Ryssland avfärdade med ens anklagelserna som helt grundlösa, kallade dem ”nonsens” och anklagade i sin tur USA för att vilja framkalla ”antirysk hysteri”.

”Detta uppiskande av känslor gällande ’ryska hackare’ används i den amerikanska valkampanjen, och den sittande presidentadministrationen som deltar i fajten är inte främmande för att ta till fula trick”, kommenterade Rysslands utrikesminister Sergei Ryabkov i ett uttalande.

Clintons kampanjordförande hackad

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har tidigare uppmanat Ryssland att rikta hackerattacker mot Demokraternas dito Hillary Clinton. Sedan USA nu officiellt anklagat Ryssland för it-spionage menar Clintons kampanjordförande John Podesta att en fråga återstår att besvara: ”Varför Donald Trump fortsätter att komma med ursäkter för ryssarna”. Trump har under sommaren uttryckt tvivel om Rysslands inbladning i it-intrången.

Trumps stab dröjde med att kommentera Podestas utfall. Men timmar efter att USA:s officiella anklagelse ställts ut mot Ryssland publicerade Wikileaks hundratals mejl som stulits från Podestas privata mejlkonto.

Skärpt tonläge

Under fredagen sade också USA:s utrikesminister John Kerry att Rysslands och Syriens bombningar av civila och sjukhus i Aleppo är att ”be om” en utredning om krigsbrott. USA har av diplomatiska skäl tidigare undvikit att adressera ansvaret för hackerattackerna och det stigande civila dödstalen i Syrien till Ryssland.

Att USA nu officiellt anklagar Ryssland frostar ytterligare på de redan ansträngda transatlantiska relationerna. Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland överflyttat mobila kärnstridsspetsar till Kaliningrad, den för Ryssland geopolitiskt viktiga enklaven mellan Polen och Litauen. Från ryskt håll bekräftar man förflyttningen, men förklarar den som en militärövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.