USA:s försvarsminister Lloyd Austin uppger att ett Iran-kopplat mål attackerats i Syrien. Det sker som svar på attacker mot amerikansk personal. Foto: KEVIN DIETSCH/TT

USA har attackerat iranskt mål i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA har genomfört ett flyganfall mot ett vapenlager kopplat till Irans mäktiga revolutionsgarde (IRGC) i östra Syrien. Det sker som svar på attacker mot amerikansk personal, uppger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

”I dag, på president Bidens order, genomförde amerikanska militära styrkor ett självförsvarsanfall mot en anläggning i östra Syrien som används av Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC) och anslutna grupper”, säger han i ett uttalande på onsdagen, amerikansk tid.

Han tillägger att attacken genomfördes av två stridsplan av typen F-15. Det är andra gången på två veckor som USA:s militär har attackerat mål i Syrien som de uppger har kopplingar till Iranstödda grupper.

Påstådd ökning av attacker sedan kriget inleddes

Washington beskyller dessa grupper för en ökning av attackerna mot amerikanska styrkor i Mellanöstern sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes.

”Presidenten prioriterar inget högre än säkerheten för amerikansk personal, och han beordrade dagens aktion för att klargöra att USA kommer att försvara sig själv, sin personal och sina intressen”, fortsätter uttalandet från Austin.

Omkring 2 500 amerikanska soldater är stationerade i Irak och cirka 900 i Syrien, som en del i insatserna för att förhindra att IS återtar kontroll i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.