USA uppges vilja beslagta den iranska oljetankern Grace 1, som sedan i juli varit beslagtagen av Gibraltar. Foto: Jon Nazca / Reuters / TT

Iransk oljetanker släpps – trots begäran om beslagtagning från USA

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter har skickat in en ansökan om att få beslagta det iranska fartyget Grace 1, rapporterar AFP och Reuters. Men trots landets begäran har domstolen i Gibraltar nu valt att släppa oljetankern. Detta då man fått skriftliga försäkringar från Iran om att den inte ska leverera sin last till Syrien, skriver Reuters.

Domstolen i Gibraltar skulle redan tidigare i dag fatta beslut om huruvida fartyget, som beslagtagits av Storbritannien, skulle släppas eller vara fortsatt beslagtaget.

Den amerikanska ansökan från justitiedepartementet innebar dock att domstolens dom sköts upp, men nu har man alltså fattat sitt beslut.

Ska inte leverera till Syrien

Tankern kommer att släppas, efter det att Gibraltar mottagit en formell skriftlig försäkring om att fartyget inte ska leverera sin last till Syrien. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anledningen till att den brittiska marinen stoppade och beslagtog oljetankern Grace 1 i Medelhavet i juli var just misstankar om att den, i strid med EU:s sanktioner, fraktade råolja till Syrien.

Kaptenen och tre officerare, som greps i samband med att tankern stoppades utanför Gibraltar, har släppts från häktet uppger Gibraltars regering rapporterar Reuters.

”Piratfasoner”

Iran jämförde handlingen med piratfasoner och iranska revolutionsgardet beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsundet. Ett av dem var det brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk.

Storbritannien har kallat det för ett olagligt och oacceptabelt agerande. Iran däremot hävdar att fartyget brutit mot internationella sjöregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.