Rysslands FN-ambassadör Vasilij längst till vänster och USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield under måndagens Ukraina-möte i FN:s säkerhetsråd. Foto: Richard Drew/AP/TT

Ryssland anklagar USA för att ”piska upp hysteri”

Uppdaterad
Publicerad

”Hysteri, förfärliga konsekvenser, hjärntvätt och russofobi”. Det var ord och inga visor när USA och Ryssland drabbade samman under måndagens möte i FN:s säkerhetsråd om läget i Ukraina. Ett möte som Ryssland ville stoppa – men det satte majoriteten av medlemsländerna i rådet stopp för.

Under mötet, som inleddes på måndagseftermiddagen svensk tid, anklagade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia USA för att ”piska upp hysteri” kring Ukraina-frågan genom att driva igenom att FN:s säkerhetsråd skulle samlas.

Enligt honom har ingen rysk företrädare hotat med att invadera Ukraina och ukrainarna blir nu ”hjärntvättade” av västvärldens ”russofobi”.

– USA piskar upp känslor och använder en retorik som provocerar fram en eskalering, fortsatte han.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sparade inte på krutet i sina anföranden. Enligt henne finns det bevis på att Ryssland i dagarna kommer att utöka antalet soldater vid gränsen mellan Belarus och Ukraina till mer än 30 000 till antalet.

– Om Ryssland invaderar Ukraina ytterligare, kommer ingen av oss kunna säga att vi inte såg det komma, och konsekvenserna kommer att bli förfärliga, konstaterade hon.

– Diskussionen om att krig hotar är i sig självt provokativ. Det är nästan som att du ber om det, att du vill att det ska hända, svarade Vasilij Nebenzia.

Ryssland försökte först stoppa hela mötet men tio av de 15 länderna i säkerhetsrådet sade nej till den begäran.

Macron i samtal med Putin

På måndagen rapporterades också att Frankrikes president Emmanuel Macron har pratat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin om det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

”Ledarna uttryckte sina åsikter om Ukrainasituationen samt frågor som rör att ge Ryssland långsiktiga och juridiskt bindande säkerhetsgarantier”, uppger Kreml i ett uttalande.

Frankrike tillägger att Putin och Macron under samtalet välkomnade ”positiva framsteg” efter samtal mellan representanter för Ryssland, Frankrike, Tyskland och Ukraina och att de gav stöd till att fortsätta dialogen för att implementera det så kallade Minskavtalet från 2015.

Då enades Ryssland och Ukraina bland annat om eldupphör, ett tillbakadragande av tunga vapen från delar av frontlinjen och att lokala val skulle hållas i separatistområdena i Donbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.