Foto: TT

USA-delstat anklagas för diskriminering efter ny lag

Publicerad

Förra årets HD-dom i USA, som öppnade för enkönade äktenskap i hela landet, var en stor seger för HBTQ-rörelsen.
Men därefter har flera nya strider istället uppstått på delstatsnivå kring begränsningar av HBTQ-personers rättigheter. Nu senast i Missisippi.

Mississippis guvernör klubbade i veckan genom ett lagförslag som kort sammanfattat ska ge organisationer, företag och individer rätt att inte erbjuda sina tjänster till vissa grupper eller personer med hänvisning till specifika religiösa grunder, utan påföljd från myndigheter. Framförallt handlar det om synen på kön och äktenskap.

Enligt förespråkarna är lagen ett sätt att skydda rätten att utöva sin religion och ett skydd för religionsfriheten och lagen listar specifikt tre saker som den skyddar:  uppfattningen att äktenskap ska ske endast mellan man och kvinna, att sexuella relationer endast ska äga rum inom ramen för de äktenskapen och att kön endast definieras av anatomi och genetik vid födseln.

Tjänstemän omfattas

Den republikanske guvenören Phil Bryant säger i ett uttalande att lagens syfte är att ”skydda uppriktiga religiösa och moraliska övertygelser” och att den ska ge möjlighet för människor att utöva sin religionsfrihet. Guvernören säger vidare att ”lagen inte begränsar några konstituionella rättigheter för någon medborgare”. Förespråkare har också sagt att lagen blev ett måste efter Högsta domstolens beslut förra året.  

Lagen kan bland annat användas som skydd för företag som levererar bröllopstjänster men som då inte vill göra det till enkönade bröllop, organisationer som arbetar med adoptiv- och fosterbarn men som bara vill se barnen hamna hos heterosexuella familjer eller fastighetsföretag med religiös koppling som inte vill hyra ut sina lägenheter till hbtq-personer.

Även tjänstemän som arbetar för delstaten omfattas, exempelvis vigselförättare. Gällande tjänster som delstaten ansvarar för måste dock personen i så fall hänvisa den som efterfrågar tjänsten till någon som kan utföra den. Vårdpersonal kan också välja att inte vara delaktiga i exmeplvis könskorrigeringsprocesser men lagen kan dock aldrig användas för att undvika att ge akut medicinsk hjälp.

”Avskyvärd lag”

Kritiken har varit hård mot lagen som motståndare menar är direkt diskriminerande mot HBTQ-personer.  Människorättsorganisationen American civil liberties union (ACLU) säger att lagen går emot grundläggande amerikanska rättviseprinciper och att den inte är ett skydd mot diskriminering, snarare tvärtom.

”Istället för att skydda mot ‘diskriminiering från myndigheter’ som lagen hävdar är det en attack på invånarna i vår delstat”, säger Jennifer Riley-Collins, ordförande för ACLU-Mississippi i ett uttalande.

Också Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, gick till hård attack:

”Mississippis avskyvärda nya lag går emot hela vågen av framsteg i vårt land”

Mississippi är bara det senaste exemplet på en delstat som inför lagstiftning kring det här området. Tidigare har flera andra republikanskt styrda stater haft liknande förslag på bordet med olika resultat. För motståndet har inte bara kommit från politiker eller människorättsgrupper.

Politiskt känsligt

När North Carolina förbjöd lagar och regler som skyddade mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet valde Pay Pal att dra tillbaka en satsning värd drygt 30 miljoner kronor och 400 jobb. I Georgia valde guvernören att stoppa liknande lagstiftning som i Mississippi efter att ett stort antal företag i Georgia, däribland de stora idrottsklubbarna i staten och Coca Cola, och i Mississippi opponerade flera stora arbetsgivare sig emot lagen om än utan att den stoppades.

Men det har gjort den här typen av lagar extra känslig för Republikanerna så här i ett valår. Å ena sidan har de konservativa kristna väljare som driver på lagstiftningen och som är en stark väljargrupp för partiet, å den andra storföretag som protesterar samtidigt som en av partiets stående budskap är vikten av att stötta företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer