En rysk Iskander-robot visas upp på militärmässa utanför Moskva. Robotens räckvidd understiger 500 kilometer, vilket är tillåtet enligt INF-avtalet. Men roboten kan modifieras så att den når längre, enligt Totalförsvaretsforskningsinstitut (FOI). Foto: Reuters

USA drar sig ur kärnvapenavtalet INF med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA drar sig ur nedrustningsavtalet INF, som slöts med dåvarande Sovjetunionen under kalla kriget 1987. Det uppger president Donald Trump i ett skriftligt uttalande. Avtalet förbjuder markbaserade medeldistansrobotar.

På lördag kommer USA att dra sig ur avtalet som reglerar markbaserade medeldistansrobotar – det så kallade INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces). Det meddelade USA:s president Donald Trump på fredagen efter att utrikesminister Mike Pompeo gett beskedet på en presskonferens.

”Alltför länge har Ryssland ostraffat kränkt INF-avtalet, genom att i hemlighet utveckla och sätta in ett förbjudet robotsystem som utgör ett direkt hot mot våra allierade och våra styrkor utomlands”, meddelar USA:s president.

”Effektiv vapenkontroll”

Avtalet slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987 för att förhindra upprustning av kärnvapen i Europa.

Trump skriver i Vita husets meddelande att Ryssland får sex månader på sig att förstöra alla robotar, uppskjutningsramper och annan utrustning som tillhör robotsystemen.

”Min administration vill fortsatt se en effektiv vapenkontroll som stärker säkerheten för USA, dess allierade och partner. En vapenkontroll som är kontrollerbar och genomförbar och omfattar alla partners som fullgör sina skyldigheter”, skriver Trump i Vita husets meddelande.

Donald Trump uppger att försvarsalliansen Nato står bakom USA:s beslut.

”Våra Natoallierade stöder oss fullt ut eftersom de förstår vilket hot Rysslands överträdelse utgör, och vilka risker det medför för vapenkontrollen om överträdelser av avtalet ignoreras”, meddelar Trump.

Ultimatum

Det var i december som USA ställde ett 60 dagar långt ultimatum på Ryssland att börja följa avtalet, en tidsgräns som löper ut den 2 februari.

INF-avtalet innebär att alla markbaserade ballistiska och kryssningsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas.

Sju andra kärnvapenstater

De övriga kärnvapenstaterna Kina, Nordkorea, Indien, Pakistan, Israel, Storbritannien och Frankrike omfattas inte av INF-avtalet.

Sjöbaserade medeldistansrobotar omfattas inte heller av INF-avtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet