Teheran, Iran. Arkivbild. Foto: TT

USA förlänger kärnavtal med Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA förlänger kärnavtalet med Iran, det uppger flera medier. Men förlängningen kan vara den sista, nu kräver USA att avtalet skrivs om.

Trump har tidigare varit mycket kritisk mot avtalet. Han har kallat avtalet ”the worst deal ever” och lovade i sin valkampanj att skrota det.

Samtidigt har flera europeiska ledare velat ha kvar avtalet, som begränsar Irans kärnvapenprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Enligt Vita huset är det sista gången Donald Trump kommer att godkänna fortsatta lättnader om inte USA:s allierade under den kommande 60-dagarsperioden enas om tuffare krav på Iran.

Nya sanktioner införs

Fredagen var sista dag för Trump att förlänga, eller riva upp avtalet.

USA:s president måste enligt lag försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att avtalet ska fortsätta gälla.

Samtidigt som Trump förlänger Iranavtalet meddelar finansdepartementet att nya sanktioner mot Iran kommer att införas. Det rapporterar Reuters.

En av dem personer som drabbas av sanktionerna är ayatolla Sadeq Larijanim som leder en juridisk myndighet som inrättades efter den iranska revolutionen 1979. Han är nära allierad med Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Sanktionerna mot Larijanim motiveras med att han är ansvarig för de allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som systematiskt begås i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.