Donald Trump och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vid ett möte i maj 2017. Foto: TT Arkiv

USA stoppar bistånd till palestinska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

USA håller inne delar av sitt bidrag till FN:s program för palestinska flyktingar, uppger officella källor i Vita Huset.

Det handlar om 65 miljoner dollar, knappt 600 miljoner kronor som inte kommer att betalas ut förrän FN-programmet genomgått en ”fundamental undersökning”, rapporterar AP.

USA är den största finansiären av FN:s bistånd till palestinier i Gaza och på Västbanken. 2016 bidrog USA över 3 miljarder kronor, dubbelt så mycket som EU bidrar med.

Palestinierna låter sig inte utpressas

I början av januari hotade USA att dra in sitt bistånd till palestinierna, som enligt Vita huset inte längre är ”villiga att tala fred”. Svaret från palestinierna då var att de inte låter sig utpressas.

”Vi betalar palestinierna HUNDRATAL MILJONER DOLLAR om året, och får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla fram ett fredsavtal med Israel”, skrev Donald Trump på Twitter i början av januari.

Bakgrunden till det upptrappade ordläget är USA:s besked att från och med december betrakta Jerusalem som Israels huvudstad samt en ambassadflytt dit.

USA:s Jerusalem-besked har fördömts av FN:s generalförsamling och mötts av ilska och våldsamma protester av palestinierna.

  • USA är den största finansiären av FN:s bistånd till palestinier i Gaza och Västbanken. Bståndet går bland annat till skolor, hälso- och sjukvård och socialt arbete.
  • 2016 bidrog man med närmare 370 miljoner dollar, över tre miljarder kronor. Det är en tredjedel av organisationens omsättning och mer än dubbelt så mycket som EU bidrar med.
  • USA finansierar även den palestinska myndighetens säkerhetstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer