USA godkänner Pfizers vaccin

Uppdaterad
Publicerad

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkänner Pfizers vaccin mot covid-19, det uppger Donald Trump i en video som har publicerats på presidentens Twitter.

– Vi har gett Pfizer och andra företag mycket pengar med förhoppningen att det skulle bli så här, och så blev det, säger Trump.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid publicerades uttalandet där Donald Trump kallar godkännandet av vaccinet för ”den största vetenskapliga bedriften i historien”:

– Jag har fantastiska nyheter. I dag har vårt land åstadkommit ett medicinskt mirakel. Vi har levererat ett säkert vaccin på bara nio månader, detta är en av de största vetenskapliga bedrifterna i historien. Det kommer att rädda miljontals liv och avsluta pandemin en gång för alla.

Presidenten berättar också  i uttalandet att vaccinet kommer att vara gratis för alla amerikaner.

”Gratis för alla amerikaner”

– Jag kan stolt säga att detta vaccin kommer att vara gratis för alla amerikaner. Vi har redan börjat distribuera vaccinet till alla delstater i landet. Det första vaccinet kommer att vara på plats inom 24 timmar. Guvenörerna be stämmer hur vaccinet ska fördelas och vilka som ska få det först, säger Trump och fortsätter:

– Vi vill att våra äldre medborgare, vårdanställda och blåljuspersonal ska stå först i kön. Detta kommer göra att dödsfallen och sjukhusinläggningarna snabbt minskar.

Riktade kängor mot Kina

Presidenten kom under anförandet även med ett antal gliringar mot Kina:

– När Kinaviruset invaderade våra gränser så lovade jag att vi skulle framställa ett vaccin på rekordtid. De sa att det inte skulle gå, men idag har vi nått det målet. Vi är först i världen med att producera ett verifierat säkert och effektivt vaccin. Pandemin må ha börjat i Kina, men vi avslutar den här, i USA.

Vidare så framhöll Trump även hur säkert vaccinet är:

– Pfizer och Moderna har sagt att vaccinet är 95 procents effektivt – långt över förväntningarna. Det är väldigt säkert. Amerikanska medborgare har deltagit i undersökningar som är mycket större än vanligt och hade inga allvarliga biverkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.