USA godkänner robotaffär med Japan

Publicerad

USA:s kongress har godkänt försäljning av anti-ballistiska robotar till Japan, som gardering mot ett växande kärnvapenhot från Nordkorea, uppger en företrädare för utrikesdepartementet.

Försäljningen kommer efter ett år av robotuppskjutningar från Nordkorea, där en del av dem passerade över japanskt territorium. Det senaste var Nordkoreas sjätte och mest kraftfulla kärnvapentest.

Utrikesdepartementet bad på tisdagen kongressen att godkänna försäljningen av robotarna, tillverkade av Raytheon Co och BAE Systems. Affären är värd 133 miljoner dollar, över en miljard kronor, för fyra robotar och tillhörande utrustning som kan användas från land eller från jagare till havs.

Japan meddelade i december att landet köper den landbaserade varianten av det amerikanska försvarssystemet Aegis som en följd av Nordkoreas snabba kärnvapen- och robotutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.