Foto: AP

USA hotas av värsta torkan på 1000 år

Uppdaterad
Publicerad

USA hotas av den värsta torkan på 1000 år på grund av klimatförändringen, visar en ny studie. Enligt forskarna kan stora delar av det amerikanska jordbruket komma att slås ut.

Delstaten Kalifornien plågas redan i dag av uttorkade flodbäddar och stark hetta på grund av en flerårig torka. Och det här är något som amerikanerna kommer att få vänja sig vid.

Faktum är att torkan i Kalifornien är relativt mild jämfört med hur det sett ut längre tillbaks i historien.

Kommer bli mycket värre

I en ny stor studie har forskare jämfört perioder av långvarig torka under 1100- och 1200-talet – som ledde till Anasazicivilisationsens fall -  med simulationer för de kommande århundradena.

Och slutsatsen är att det kommer bli mycket värre. Tidigare torkor har varat i några år, men framtidens torkor kommer hålla i sig i decennier.

– Våra projektioner för resten av 2000-talet får tidigare ”mega-torkor” att framstå som en pittoresk promenad genom Edens lustgård i jämförelse, säger Jason Smerdon, klimatforskare vid Columbiauniversitetet till tidningen The Guardian.

Forskarna har känt till att stora områden i USA kommer att drabbas av svår torka under senare delen av 2000-talet, men först nu kan man slå fast att det som väntar är mycket värre än tidigare torrperioder.

”Enorm utmaning”

Det här riskerar att leda till en katastrof för jordbruksindustrin. Långa perioder av torka gör att nivåerna av grundvatten minskar och konsekvenserna av det här kan bli mycket mer långvariga än i dag, konstaterar forskarna som skriver att det här är en ”enorm utmaning”.

– I både sydvästra USA och Mellanvästern talar vi om en 80-procentig risk för en 35-årig torka mot slutet av det här århundradet om vi inte vidtar åtgärder för att minska effekterna av den globala uppvärmningen, säger Toby Ault, en av medförfattarna till studien till BBC.

Det är inte bara i USA som torka är ett problem. I Brasilien plågas Sao Paolo av den värsta torkan i sydöstra delen av landet på 80 år och i januari sade myndigheterna att man inför ransonering av vatten, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer