Stein-glaciären i Schweiz är en av många krympande glaciärer i världen till följd av klimatuppvärmningen Foto: AP/TT

USA i fokus när klimatavtal diskuteras

Publicerad

Osäkerheten kring hur Trump-administrationen i USA ställer sig till Parisavtalet om att begränsa världens klimatutsläpp tornar upp sig när ett elva dagar långt FN-möte i tyska Bonn inleds. Donald Trump lovade under valrörelsen att USA skulle dra sig ur avtalet.

Under mötet ska arbetet med en ”regelbok” kring Parisavtalet påbörjas. Reglerna ska ligga till grund för exempelvis vad som ska ingå när länder rapporterar in sina utsläpp.

USA har skickat en delegation till mötet, men en mindre än tidigare år, och på många håll finns en oro över om landet överhuvudtaget kommer att fortsätta vara en del av avtalet.

– Det är ingen fråga om att det kommer att skapa svårigheter om USA drar sig ur, säger Paula Caballero vid tankesmedjan World Resources Institute, som dock är övertygad om att utmaningarna inte är oöverkomliga, eftersom en del amerikanska delstater, städer och företag påbörjat omställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer