Många i FN:s ledning undrar hur mycket USA kommer att skära ner på sina FN-bidrag som utgör 22 procent av organisationens budget. Foto: TT

USA ifrågasätter FN-uppdrag och skär ner sina bidrag

Uppdaterad
Publicerad

President Trumps stridbara FN-ambassadör Nikki Haley vill få slut på Israelhatet inom FN och ifrågasätter många av FN:s fredsbevarande uppdrag i världen. USA tar i dag över ordförandeklubban i säkerhetsrådet och inom FN är oron stor över minskade bidrag från USA.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har uttalat sig mycket kritiskt mot FN som hon anser vara ha en ”klubbkultur” som behöver reformeras. Många av de fredsbevarande uppdragen vill hon tidsbegränsa eller stoppa helt. Hon anser att det finns ”ett ökande misstroende” bland människor som organisationen är avsedd att representera och att förtroendet behöver återställas. Hon utfrågades tidigare i veckan av tankesmedjan Council on Foreign relations i New York.

Läs mer: Nikki Haley beredd att röja upp i FN

Trump och Ryssland

Mänskliga rättigheter viktiga

Nikki Haley aviserade att hon vill ta upp frågor om mänskliga rättigheter i säkerhetsrådet. Många av de permanenta medlemmarna, som Ryssland och Kina behöver lyssna på oss, även om de inte håller med, har Haley hävdat och hon har kallat FN:s råd för mänskliga rättigheter ”korrupt”.

Många i FN:s ledning undrar hur mycket USA kommer att skära ner på sina FN-bidrag som utgör 22 procent av organisationens budget.

Haley har sagt att det finns ”fett” att skära bort i många FN-institutioner och att USA kommer att nagelfara och finkamma verksamheterna. Hon har nämnt FN-uppdragen i Haiti, Liberia och Elfenbenskusten som möjliga att avsluta. Hon ifrågasätter också det stora FN-engagemanget i Kongo och i Centralafrikanska republiken.

Tidsbegränsa FN-uppdrag

Nikki Haley säger att hon vill införa tidsgränser för FN:s fredsbevarande uppdrag. Även FN:missionen i Afghanistan vill Haley revidera eftersom hon anser att ”ingen brytt sig om att kolla om vi uppnår våra mål och det är oacceptabelt.” FN har för närvarande många projekt för återuppbyggnad i Afghanistan.

Den nya FN-ambassadören talade också om USA som ”världens moraliska samvete” men ännu har hon inte slagit fast vad det konkret innebär, till exempel i form av stöd till miljoner svältande människor och till andra humanitära katastrofer.

Läs mer: Sex frågor till Sveriges FN-ambassadör

Israel USA:s bästa vän

Vid ett välbesökt möte med AIPAC, den stora pro-israeliska lobbygruppen, kallade Haley Israel för ”USA:s främsta demokratiska vän i Mellanöstern”. Hon berättade att hon fått FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att dra tillbaka en FN-rapport som pekade ut Israel som en apartheidstat och hon vill få slut på Israelhatet som hon anser råda i FN.

– Om någon tror att det inte går att göra något i FN, behöver de inse att en ny sheriff kommit till stan, tillade hon som en kommentar till den israelkritiska rapporten.

Kritik mot Obama

Nikki Haley kritiserade också den förre presidenten Barack Obama för att han lät en resolution gå igenom som fördömde Israels bosättningspolitik. Den resolutionen i säkerhetsrådet hoppas den svenska regeringen skulle kunna skapa förutsättningar för en förnyad fredsprocess och en tvåstatslösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet