Donald Trump under presskonferensen i Vita Huset. Foto: Chip Somodevilla

USA kan pausa betalningarna till WHO: ”De sabbade det verkligen”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump är starkt kritisk mot världshälsoorganisationen WHO. Nu överväger han att pausa USA:s betalningar till organisationen.

– De borde ha vetat hur det skulle bli. De gjorde det troligtvis, säger han.

Först var Donald Trump tydlig. USA kommer pausa betalningarna till  världshälsoorganisationen WHO, konstaterade han under sin dagliga presskonferens i vita huset.

– Vi kommer att pausa utbetalningarna till WHO. Vi kommer att pausa det kraftfullt, sade han.

Coronapandemin

Men när journalisterna började ställa frågor om huruvida det verkligen var rätt att göra det mitt under en pandemi så tog han delvis tillbaka uttalandet.

– Jag sade inte att vi kommer göra det, jag sade att vi kommer titta på det, sade han då.

”Sabbade det verkligen”

Det här kommer efter en dag då Donald Trump tydligt kritiserat världshälsoorganisationen.

”WHO sabbade det verkligen. Av någon anledning är de mestadels finansierade av USA, men ändå väldigt Kinacentrerade. Vi kommer att titta noga på det. Lyckligtvis avfärdade jag deras råd om att hålla våra gränser öppna för Kina i ett tidigt skede. Varför gav oss de en så felaktig rekommendation?” skrev han på Twitter tidigare under dagen.

”Borde ha vetat”

Även på på presskonferensen fortsatte han kritisera världshälsoorganisationen.

– De borde ha vetat hur det skulle bli. De gjorde det troligtvis, sade han.

Han fortsatte kritisera organisationen för att, enligt honom, vara ”väldigt kinacentrerade”. WHO har hyllat Kina för sin öppenhet när det gäller viruset trots att det finns skäl att tro att fler har dött i landet än vad de officiella siffrorna visar, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet