Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör republikanska ledamoten Marjorie Taylor Greene om talmannen Mike Johnson efter röstningen i representanthuset: ”Lame duck”. Foto: AP

USA-kännaren om Bidens stödpaket: Kan provocera vissa

Uppdaterad
Publicerad

För president Joe Biden var det något av en bedrift att få igenom det stora stödpaketet med hjälp till bland annat Ukraina.

– Men han kommer inte vinna så mycket på det politiskt, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

USA:s stödpaket på 95 miljarder dollar godkändes slutligen av representanthuset på lördagen. Demokraterna godkände paketet enhälligt medan drygt hälften av republikanerna var emot.

Reaktionerna har varit både delade och förväntade, säger USA-kännaren Andreas Utterström till SVT:

USA-val 2024

– Vissa säger äntligen, medan andra, särskilt i Trumpfalangen, är väldigt arga på talmannen Mike Johnson och tycker att han har svikit sina ideal.

En av Johnsons argaste kritiker är republikanska ledamoten Marjorie Taylor Greene. Hon har hotat med misstroendeförklaring och även kallat honom för landsförrädare.

I månader vägrade talmannen föra lagförslaget till omröstning. Sedan gjorde han en helomvändning. Efter det har han bland annat sagt att ”historien kommer att döma oss” om USA vänder Ukraina ryggen.

Det låter som hans politiska testamente, säger Utterström.

Glömt till valet

Att stödet till framförallt Ukraina har varit så kontroversiellt är att många, främst republikaner, hellre hade satsat pengarna på att stärka den egna gränsen mot Mexiko.

– Och många amerikaner håller med om den analysen, säger Andreas Utterström.

Han tror därför att vissa väljare kan bli provocerade av att man ger så mycket pengar till andra länder, men att det kommer vara glömt när det är dags för val i november.

– Donald Trump kan möjligen använda opinionen för att vinna poäng inrikespolitiskt. Och Biden är inte bra på att ta åt sig äran för saker han genomför, säger Utterström.

Stöd till Israel och Gaza

En del av stödet, 26 miljarder dollar, går till Israel och drygt 9 miljarder dollar är öronmärkta för humanitärt stöd till Gaza.

Att stödet går till båda parterna kan vara ett sätt att blidka det växande antalet unga propalestinska väljare.

– Men den frågan är större än det här paketet, säger Utterström, som konstaterar att det är en svår balansgång för Biden.

Stödpaketet går nu vidare till senaten, som kan godkänna det tidigast på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet