USA:s president Donald Trump. Foto: AP/TT

USA köper upp alla lager av coronamedicinen

Uppdaterad
Publicerad

USA har köpt upp praktiskt taget alla lager av läkemedlet Remdesivir för tre månader framåt.

– President Trump har slutit en fantastisk överenskommelse, säger hälsominister Alex Azar.

Studier har visat att läkemedlet Remdesivir kan påskynda tillfrisknandet för coronapatienter.

Hittills har 140 000 doser av medicinen förbrukats i världen och nu har Trumpadministrationen lagt beslag på över en halv miljon framtida doser, rapporterar The Guardian. Tillverkaren Gilead har utlovat hela sin produktion i juli samt 90 procent av augusti- och septemberproduktionen till USA.

– President Trump har slutit en fantastisk överenskommelse för att garantera att amerikanerna får tillgång till det första godkända läkemedlet mot covid-19, säger USA:s hälsominister Alex Azar.

Över 2,5 miljoner smittade

Beskedet kommer kort efter att USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci varnat för att smittspridningen tagit ny fart på flera håll i landet.

Över 2,5 miljoner människor har bekräftats smittade och i fredags sattes ett nytt mörkt dygnsrekord med över 40 000 nya bekräftade fall.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi passerar 100 000 fall under ett dygn om vi inte vänder detta, säger Anthony Fauci.

Läkemedelsföretaget Gilead har dock utlovat donationer, bland annat till Sverige. Omfattningen av donationen är hemlig, men klart är att den bara räcker till ett fåtal svenska patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.