Foto: TT

USA kritiserar europeiskt internet

Uppdaterad
Publicerad

USA kritiserar förslaget att skapa ett europeiskt internet för att förhindra att datatrafik passerar Förenta staterna.

Enligt USA skulle ett europeiskt kommunikationsnätverk bryta mot internationell handelslagstiftning.

I sin årliga översyn av handelsbarriärer inom telekomsektorn säger den amerikanska handelsmyndighet USTR att hinder för gränsöverskridande dataflöden är ett allvarligt och växande problem.

Myndigheten följer noga de nya lagar i Turkiet som lett till blockering av webbplatser och restriktioner kring personuppgifter liksom önskemål i Europa om ett lokalt kommunikationsnät efter avslöjanden om USA:s globala massövervakning av internet.

”Nyligen framlagda förslag från länder i Europeiska unionen, om att skapa ett elektroniskt nätverk endast för Europa (Schengen moln) eller skapa nationella nätverk skulle leda till effektiv uteslutning eller diskriminering av utländska leverantörer som erbjuder nätverkstjänster eller är beroende av dem”, heter det i rapporten.

Tyskland och Frankrike har diskuterat möjligheten att bygga ett europeiskt nätverk för att skydda datauppgifter efter Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska massövervakningen av internet. Även förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon ska ha avlyssnats av amerikanska spioner.

Enligt USTR är förslaget från statligt ägda tyska Deutsche Telekom att gå förbi USA ”omänskligt hårt” och syftar förmodligen till att ge europeiska företag fördelar gentemot amerikanska.

USTR kommer noga att följa utvecklingen, heter det i rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer