Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA och Sverige har signerat nytt militärt samarbetsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer allt närmare ett Natomedlemskap, och i dagarna signerades ett nytt nära samarbetsavtal med USA.

Samarbetet har aldrig varit viktigare, säger en av USA:s högsta militärer till SVT.

– Att vara bra kompis med USA är inte fel när det handlar om krig, säger svenska arméchefen Karl Engelbrektson.

Avtalet betyder större möjligheter att genomföra militära operationer tillsammans för USA och Sverige, och det under en på många sätt osäker och utmanande ansökningsperiod mot ett svenskt Natomedlemskap.

–Vi har ett starkt partnerskap. Vi delar strategi, teknik och rutiner. Vi är bekymrade över den arktiska miljön, och er militär är experter i den regionen, säger James McConville.

McConville är rankad som en av USA:s fem högsta militärer. Och för honom är Sverige plötsligt en betydelsefull nation att avsätta tid för.

– Det ligger i allas intresse att ha fred, stabilitet, säkerhet och välstånd i Europa, och det måste vi ha, säger han.

Förtydligande: I en tidigare version av den här texten stod det att syftet med avtalet ”är att trygga svenska gränser”. Rätt är att avtalet bland annat innebär att länderna har större möjligheter att genomföra gemensamma militära operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.