Pentagons talesperson John Kirby om Afghanistan: ”Är deras land att försvara” Foto: Susan Walsh/AP/TT, Abdullah Sahil/AP/TT

USA ökar avståndet till Afghanistan: ”Deras land att försvara”

Uppdaterad
Publicerad

USA visar inga tecken på att trappa upp de militära aktiviteterna i Afghanistan trots talibanernas våldsamma offensiv.

– Det är deras land att försvara nu. Det är deras kamp, säger Pentagons talesperson John Kirby vid en pressträff.

Uttalandet från USA:s försvarsdepartement Pentagon ger inga indikationer på att landet ångrar sitt tillbakadragande från Afghanistan, eller planerar att intensifiera sina luftangrepp. Tvärtom finns antydningar om ytterligare distansering, skriver nyhetsbyrån AP.

– När vi ser tillbaka kommer det att bero på ledarskap och vilket ledarskap som demonstrerades eller inte av afghanerna, säger Pentagons talesman John Kirby vid en pressträff på måndagen.

Talibanernas maktövertagande

Bönföll att slippa blodsspillan

Efter att de USA-ledda utländska trupperna i maj påbörjade tillbakadragandet från Afghanistan har talibanerna inlett en alltmer intensiv offensiv.

I söndags intog talibanerna tre afghanska provinshuvudstäder. Det handlar om den strategiskt viktiga staden Kunduz i nordöstra Afghanisatan, liksom Sar-e-Pul och Kunduz, huvudorter i de nordliga provinserna med samma namn.

På måndagen föll även Aibak – helt utan strid. Boende bönföll provinsmyndigheterna att lämna över staden till talibanerna för att undvika ytterligare blodsspillan, rapporterar TT.

– Guvernören accepterade och drog tillbaka alla styrkor från staden, säger viceguvernören Sefatullah Samangani.

”Grymheterna ökar varje dag”

På måndagen meddelade talibanerna att rörelsens styrkor avancerar mot Mazar-e Sharif – den största staden i norr och den tredje största i landet – där de svenska styrkorna tidigare hade sin bas, skriver TT.

Enligt talibanerna har deras krigare redan tagit sig in i staden. Boende och myndighetföreträdare hävdar å sin sida att det inte stämmer, utan att striderna än så länge äger rum i angränsande distrikt.

”Fienden försöker påverka opinionen och skapa oro bland befolkningen med sin propaganda”, skriver polisen i Balkh, den provins där Mazar-e Sharif är huvudort, i ett uttalande.

Minst 27 barn ska ha dödats och 136 skadats i flera provinser under de senaste tre dagarna i samband med det eskalerande våldet, meddelade FN på måndagen.

 – Grymheterna ökar för varje dag som går, sa Unicefs landsrepresentant Hervé Ludovic De Lys i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet