Foto: TT

USA överväger sanktioner mot Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Internationella fördömanden mot valet hörs från många håll. USA överväger sanktioner som ska slå mot Venezuelas viktiga oljeindustri, enligt en företrädare för den amerikanska regeringen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Sanktionerna kan meddelas redan på måndagen.

USA:s FN-sändebud Nikki Haley kallar valet för ”ett steg mot diktatur”. Hon twittrar att USA inte kommer att acceptera en ”illegitim regering”, och att det venezuelanska folket kommer att segra.

Amerikanska sanktioner kring oljehandel skulle drabba Venezuelas statskontrollerade oljebolag Petróleos de Venezuela (PDVSA) hårt.

Mest troligt att oljeimporten drabbas

Vita huset har sagt att mängder av alternativ till sanktioner finns ”på bordet”, men det mest troliga är att Venezuela stoppas från att importera lätt råolja från USA. Venezuela behöver importera denna olja bland annat för att kunna blanda den med landets tyngre råolja inför export.

USA överväger också att stoppa Venezuela och PDVSA från att använda amerikanska banker, men det är oklart om man kommer att gå så långt redan nu.

President Donald Trumps regering i USA väntas redan på måndagen komma med besked om sanktionsåtgärder.

Maduro gick före valet ut med ett påbud om att protester var förbjudna under valdagen, men det har inte stoppat våldsamheter på gatorna i flera städer.

LÄS MER: Här är turerna kring valet i Venezuela

Minst nio personer har mist livet under sammandrabbningar på söndagen, varav två minderåriga, skriver nyhetsbyrån AFP. En 13-åring och en 17-åring sköts till döds, båda i delstaten Tachira på gränsen mot Colombia, enligt åklagarmyndigheten. En militär har också skjutits ihjäl i sammandrabbningar i samma region.

Glest i en del vallokaler

Det har varit glest med röstande i många vallokaler i Venezuela. I huvudstaden Caracas är det stiltje i väntan på att valresultatet ska presenteras.

– Jag tittar ut över staden från min balkong och det är som ett fotografi. Ingenting rör sig, säger Raúl Freites.

Det som ska väljas i det ekonomiskt sargade och oroliga Venezuela är en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter som ska ha rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål.

TV: Här försöker polisen driva bort demonstranter med tårgas

Väntar på att höra lögner

Raúl Freites, 50, som bor i Caracas har inte röstat. Han vittnar om att det har varit mycket lite människor i vallokalerna under dagen och att det nu är helt stilla i staden, som annars är full av liv och rörelse en söndagskväll.

– Vi väntar på att valmyndigheten ska gå ut och ljuga för oss. Om de säger att mer än 1,5 miljoner människor har röstat så ljuger de. Om de säger sanningen skulle vi bli mycket förvånade, säger Freites, när TT når honom strax efter det att vallokalerna stängt.

– Alla vet, de fattigaste och de rikaste, att en ny författningsförsamling inte är lösningen, fortsätter han.

TV: Därför protesterar så många i Venezuela

Vägrar delta

Valdeltagandet blir en nyckelfråga för att bedöma valets legitimitet. Vid en vallokal i östra Caracas var det timslånga köer, enligt AP:s utsända. Men enligt nyhetsbyrån var det praktiskt taget tomt eller enbart några hundra röstande vid dussintals andra vallokaler.

Valet sker på regeringens villkor och oppositionen, som har majoritet i landets parlament, vägrar att delta.

Parlamentets ordförande Julio Borges tolkar det, enligt honom, förmodat låga valdeltagandet som en seger för oppositionen.

– Det är väldigt tydligt att regeringen har lidit ett nederlag i dag. Valet leder oss ett steg närmare mot att regeringen lämnar ifrån sig makten, sade han under eftermiddagen, enligt AP.

LÄS MER: Politiker ihjälskjuten i sitt hem i Venezuela

Orolig över reaktionerna

Raúl Freites håller sig inomhus i avvaktan på att resultatet presenteras. Han oroar sig för hur människor kommer att reagera.

– Efter att de har gått ut med resultatet så kommer det att bli mycket stökigt och sammandrabbningar. Jag oroar mig för vad som ska hända i natt och imorgon.

Han har tidigare haft funderingar på att lämna sitt hemland och känner rädsla inför framtiden.

– Det är en stor osäkerhet och oro. Inte bara för mig men för mina barn. Jag vet inte om de kommer att ha en skola att gå till om en vecka. Om mitt barn blir sjukt i kväll så vet jag inte om jag kan få tag på medicin eller mat, det är mycket svårt. Vi köper allt på den svarta marknaden. Men hur länge kan vi ha det så här. På den svarta marknaden är det mycket dyrt. Jag har mycket ångest över situationen, säger tvåbarnspappan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.