Den amerikanske amiralen Harry B Harris bredvid en bild av den konstgjorda ön. Foto: TT

USA protesterar mot landning på omstridd ö

Publicerad

Bråket kring Kinas öbygge i Sydkinesiska havet fortsätter. Nu har USA lämnat in en protest sedan ett kinesiskt militärplan landat på ön, skriver CNN.

Landningen på den konstgjorda ön, som Kina har byggt upp över revet Fiery Cross, skedde i söndags. Enligt en talesperson för Kinas utrikesdepartement var syftet att ge akut medicinsk hjälp till tre byggnadsarbetare som fördes till sjukhus på ön Hainan, uppger den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Men USA godtar inte förklaringen.

”Det är oklart varför kineserna använde ett militärt plan i stället för ett civilt”, skriver Pentagons talesperson Jeff Davis i ett uttalande till CNN.

Omstridd ö

Ön färdigställdes i år och är omstridd, bland annat gör Filippinerna anspråk på revet.

Kina hävdar att öbygget har stöd i internationell lag, men grannstater som Filippinerna och Vietnam fruktar att Kina planerar att använda ön för militära ändamål, vilket hotar maktbalansen i området.

I januari testade två kinesiska civilflygplan den nykonstruerade landningsbanan, som har kapacitet för stora militärplan. Det är oklart om det här är första gången som ett militärplan landar på ön.

Vill ha försäkring

Även USA ogillar öbygget.

”Vi uppmanar Kina att bekräfta att de inte har några planer på ett placera ut eller rotera militärplan på utposterna i Spratlyöarna, i enlighet med det som Kina tidigare har försäkrat”, säger Jeff Davis enligt uttalandet.

USA fortsätter att genomföra operationer för fri sjöfart i närheten av ön i syfte att ifrågasätta Kinas territoriella anspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer