Foto: Justin Lane/EPA/TT

USA redo stötta urvattnad FN-resolution

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd väntas inte kräva något eldupphör i Gaza. Det står klart sedan USA meddelat att man är redo att stötta en resolution som inte innehåller en sådan uppmaning. USA har veto-rätt i FN:s säkerhetsråd.

I ett utkast till resolutionen har en uppmaning om att upphöra med våldsamheterna tagits bort. Istället fokuserar den på att få in humanitär hjälp till Gaza.

”Vi har fått på plats en mekanism som underlättar det humanitära biståndet, och vi är redo att rösta för det”, sa USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield till reportrar under natten.

Krig mellan Israel och Hamas

Resolutionen uppmanar FN:s generalsekreterare att tillsätta en koordinator som ska övervaka att hjälpsändningarna till Gaza endast är endast humanitärt bistånd. Israel och USA har velat att Israel ska ha ansvar för att kontrollera lastbilarna som kommer in i Gaza.

Humanitärt bistånd har kommit in i Gaza de senaste veckorna, men väntas kunna expandera rejält om resolutionen röstas igenom i säkerhetsrådet.

USA har den senaste tiden pressats att uppmana till ett eldupphör, bland annat av Frankrike som varit kritiskt till Israels agerande i Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet