Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar det här Sverige? Här svarar SVT:s USA-korrespondent på tre frågor om de amerikanska statsskulderna. Foto: Mark Lennihan/TT/Ronald Verhoeven/SVT

USA: Representanthuset överens om att höja skuldtak

Uppdaterad
Publicerad

USA:s representanthus säger ja till den politiska överenskommelsen om att höja landets skuldtak, rapporterade flera medier under natten mot torsdag. På så sätt hoppas amerikanska lagstiftare kunna undvika en ekonomisk katastrof som kan påverka ekonomin negativt globalt.

På natten mot onsdag röstade det amerikanska representanthuset med en överväldigande majoritet för att anta ett lagförslag om att höja landets skuldgräns fram till och med den 1 januari 2025, rapporterar CNN.

Undvika global katastrof

Amerikanska lagstiftare försöker på så sätt avvärja den ekonomiska kollaps som uteblivna betalningar riskera annars att orsaka.

Den 5 juni är det datum då finansdepartementet har sagt att det inte längre kommer att kunna betala tillbaka sina skulder fullt ut och i tid, ett scenario som riskerar att utlösa global ekonomisk katastrof.

Senaten är oviss

Lagförslaget behöver sedan antas av senaten innan det kan skickas till president Joe Biden för att undertecknas i lag.

Hur resultaten kan komma att bli i senaten är ännu ovisst då och anses svårt att sia om. Det är oklart när en slutlig omröstning ska äga rum.

Tidsramen för att skicka lagförslaget genom kongressen är extremt snäv och det finns lite utrymme för misstag, vilket sätter enorm press på ledningen för båda partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.