En kvinna tar bilder av en skylt som visar att Frihetsgudinnan i New York stängts ner eftersom USA inte längre kan finansiera delar av sin statsapparat. Foto: TT

USA:s federala regering är nu i en shutdown

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA kan inte längre finansiera delar av sin statsapparat och nu tvingas ett okänt antal amerikaner stanna hemma utan lön. Nedstängningen kommer att fortsätta tills kongressen får en lösning på budgeten och senast det hände, för fem år sedan under Obama, berördes i snitt 850.000 personer per dag.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Kongressen behövde 60 röster för att godkänna budgeten och de 50 republikanerna i senaten (nummer 51, John McCain, vårdas för cancer i hemstaten och är därför borta) fick inte ihop den hjälp som behövdes av demokraterna.

Och det är där vi är nu.

Alla skyller på varandra.

Att se en shutdown inträffa är som ett hänsynslöst grekiskt drama i många akter.  Republikaner säger att demokraterna håller USA gisslan. Demokrater svarar med att felet inte ligger hos någon annan än Trump.

Tävlar i att trenda på twitter

Vita husets budgetchef kallar skamlöst det hela för ”the Schumer Shutdown”, efter demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer.

Schumer twittrar lika skamlöst till svar #trumpshutdown, och de båda uttrycken tävlar med varandra i vilket som trendar mest på twitter.

Demokraterna sprider en video på Donald Trump från 2011, där han understryker att det är presidentens ansvar att hålla ihop landet så att man aldrig kommer till den punkten. Ett ansvar han själv inte vill kännas vid i dag.

Kan inte betala räkningar

Republikaner svarar med att sprida en video på den demokratiska senatorn Dianne Feinstein när hon kritiserar republikanerna för att de lät det bli en shutdown 2013. ”Människor kommer att dö på grund av det här”, säger hon. Dödsfall hon själv inte vill kännas vid i dag.

Men medan kongressen kan bråka obekymrat – de tillhör de utvalda som fortsätter att få lön – så innebär varje dag tuffa konsekvenser för museimedarbetare, brandmän, gränspolis, sophämtare och de andra hundratusentals som drabbas.

I Sverige får de flesta av oss lön en gång i månaden. Här i USA är det lika vanligt med lön varannan vecka.

Om nedstängningen, som 2013, skulle pågå i 16 dagar är det många som inte kommer att kunna betala sina räkningar.

Politiskt nederlag

De senaste gångerna en shutdown hänt har de drabbade fått betalt i efterhand, men det hjälper knappast alla nu.

Klart är att det här är ett stort politiskt nederlag för alla inblandade, men för USA:s president är tajmingen extra usel.

Exakt ett år efter att mannen, som ut nämnt sig själv till världens bästa förhandlare, svor eden har alla förhandlingar raserat och den federala regeringen stängs ned.

Inte den årsdag han önskat.

Trump får stanna i Washington

Enligt presidentens schema skulle Donald Trump ha firat årsdagen på sin resort Mar-a-Lago i Florida med en festmiddag.

Nu får han stanna kvar i Washington istället. Och även om han alltså – till skillnad från tusentals av de som valde honom – fortfarande formellt får lön så svider nedstängningen ändå lite i Trumps privata plånbok.

Festmiddagen han inte kan gå på hade en kuvertavgift för 900.000 kronor per par. Om man köpte biljetter till presidentens bord kostade de samma summa – per person.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.