Den skadade jagaren USS Fitzgerald vid USA:s marinbas i Yokosuka, sydväst om Tokyo i Japan. Foto: TT

USA:s flotta: Bristande rutiner orsakade 17 besättningsmäns död

Uppdaterad
Publicerad

De dödliga fartygskollisionerna i amerikanska flottan tidigare i år berodde på brister hos besättningen och i flottan. Utredningen sätter stopp för spekulationer att kollisionerna berodde på terror- eller cyberattacker.

Haveriutredningen har undersökt fyra allvarliga fartygskollisioner som USA:s Stillahavsflotta drabbats av i år. Den amerikanska försvarstidningen Defense News har läst utredningen. Slutsatsen är tydlig, enligt tidningen.

”De risker som togs i västra Stilla havet ackumulerades över tid på ett försåtligt sätt”, står det i rapporten som offentliggjordes i torsdags.

”Problem med kunskaper och färdigheter”

I två av kollisionerna omkom 17 personer i besättningen och dussintalet skadades. Utredningen slår fast att olyckorna orsakades av brister i flottans rutiner, och hos fartygens besättningar. Officerare fattade felaktiga beslut.

”Tecken på problem med kunskaper och färdigheter ombord på fartygen samt med beredskapen vid staben förbisågs. Med tiden blev det så pass normaliserat att mer tid kunde läggas på operationella uppdrag”, enligt haveriutredningen som Defense News läst.

Kollision med supertanker

Det var den 17 juni som jagaren USS Fitzgerald krockade med ett containerfartyg utanför Japans kust. Två månader senare, den 21 augusti, kolliderade jagaren USS McCain med en oljetanker i Malackasundet nära Indonesien.

Jagare är mycket snabba och kraftigt beväpnade militära fartyg. De är en viktig del i USA:s missilförsvar.

Containerfartyget ACX Crystal som kolliderade med jagaren USS Fitzgerald. Foto: TT

Ingen terror eller cyberattack

Utredningen kommer att sätta stopp för spekulationer och teorier att kollisionerna berodde på terrorattentat eller cyberattacker från Kina och Ryssland, skriver Defense News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.