USA:s försvarsminister Mark Esper under en presskonferens i Vita huset. Foto: Alex Brandon/TT

USA:s försvarsminister: Bör inte sätta in militär mot demonstranterna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarsminister Mark Esper går emot president Trump och motsätter sig att militär sätts in mot människor som nu demonstrerar i flera amerikanska städer. Möjligheten att använda militär för att upprätthålla lag och ordning bör bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut och pressad situation.

USA:s president Donald Trump sa i går att han kommer att mobilisera all tillgänglig militär och polis i landet för att stoppa upploppen och plundringen.

– Om städerna inte samarbetar kommer jag att använda USA:s militär och snabbt lösa problemet åt dem, sa presidenten.

Protesterna i USA efter George Floyds död

”Insurrection Act”

För att kunna att låta militären utföra polisens arbete väntas Trump använda en lag från det amerikanska inbördeskriget, den så kallade ”Insurrection Act”, som kan åberopas under extrema förhållanden.

Detta vänder sig nu försvarsminister Mark Esper emot.

– Jag stöder inte att vi åberopar Insurrection Act. Vi befinner oss inte i en sådan situation nu, sa Mark Esper på en presskonferens på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet