Donald Trump och Jeff Sessions drar åt olika håll. Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s justitieminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister Jeff Sessions avgår på president Donald Trumps begäran. Trump bekräftar Sessions avsked på Twitter.

”Vi tackar justitieminister Jeff Sessions för hans tjänstgöring, och vi önskar honom lycka till”, skriver Donald Trump på Twitter.

Beskedet kom kort efter en presskonferens i Vita huset, där Trump på frågan om Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein kommer att få stanna på sina poster, sade att han skulle återkomma senare i frågan.

Trump har vid ett flertal tillfällen antytt att Sessions suttit löst till som justitieminister. Något som retat presidenten har varit Sessions beslut att inte ansvara för den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning, som utreder misstänkt rysk påverkan under presidentvalskampanjen och möjliga kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland.

Har övertygats av rådgivare

Jeff Sessions, som under presidentvalskampanjen haft kontakter med Rysslands ambassadör, motiverade sitt beslut med att han kunde uppfattas som jävig.

Trump har flera gånger tidigare pressat Sessions att stoppa den särskilde åklagaren Robert Muellers allt mer politiskt heta utredning om eventuella tvivelaktiga kontakter mellan ryska företrädare och hans egen presidentvalskampanj.

Donald Trump har övertygats av sina rådgivare att behålla Sessions eftersom ett avsked skulle kunna leda till en kris inom det republikanska partiet där många är lojala till den tidigare senatorn, enligt källor till The Washington Post.

Han ersätter

Matthew Whitaker blir tillförordnad justitieminister. En permanent ersättare kommer att nomineras vid ett senare tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer