Trump har testats positivt för corona

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump meddelar på Twitter att han har testat positivt för coronaviruset. Detta efter att en av hans närmaste medarbetare, Hope Hicks, också testat positivt.

Presidenten har meddelat att han själv och USA:s första dam Melania Trump har fått ett positivt coronatest och kommer att isolera sig.

”Vi kommer att ta oss igenom det här TILLSAMMANS!” skriver han på Twitter.

Melania Trump har också kommenterat beskedet:

”Vi mår bra och jag har skjutit upp alla framtida åtaganden”, skriver hon på Twitter.

– Vi vet inte än vilka konsekvenser det här kan få. Amerikanska Folkhälsomyndigheten säger att man ska vara hemma i två veckor om man träffat någon som är smittad, men vi är mitt i en brinnande valrörelse och Donald Trump ska egentligen till Florida imorgon, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi i Morgonstudion. 

Enligt ett uttalande från Trumps doktor kommer presidenten att fortsätta arbeta hemifrån.

Färdats i samma plan

Hope Hicks färdades med presidenten på dennes plan Air Force One i tisdags i samband med presidentdebatten i Cleveland. Hon ska även ha rest i en helikopter tillsammans med Donald Trump från ett kampanjmöte i Minnesota på onsdagen. Det var under detta möte som hon började må dåligt och testade sig för viruset.

– Det finns uppgifter om att Trump borde ha vetat om detta redan under onsdagen och frågan är då varför han inte gick i karantän redan då, det lär vi få veta mer om under dagen, säger Fouad Youcefi.

Pompeo testad

Efter att president Donald Trump meddelat att han har smittats berättar utrikesminister Mike Pompeo att även han har tagit ett coronatest. Det visade negativt, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Pompeo säger samtidigt att han önskar att Donald Trump och Melania Trump tillfrisknar snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.