Uttalandet kom vid ett möte som hölls av den proisraleiska organisationen J street på söndagen. Foto: Carolyn Caster/AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnar Israel

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnar nu Israels nya högerregering för dess intresse av att utöka de judiska bosättningarna på den ockuperade Västbanken.

Det var vid ett tal han höll för den proisraeliska organisationen J street på söndagen som han markerade sitt missnöje mot eventuella planer på att utöka bosättningarna.

Det här skedde mot bakgrund av att Benjamin Netanyahus högerparti Likud kommit överens med extremhögerpartiet Religiös sionism om tunga poster i den nya regeringen.

Partiledaren Bezalel Smotrich har sagt att det innebär ett ”historiskt steg” mot nya bosättningar.

”Samarbetet fortsätter”

USA följer utvecklingen i Israel noga meddelade Antony Blinken på söndagen.

– Vi kommer att fortsätta att tydligt motsätta oss varje handling som underminerar möjligheten till en tvåstatslösning, sade Blinken när han deltog i J street och syftade då bland annat på utökade bosättningar.

Samtidigt är Blinken tydlig med att USA:s samarbete med Israel kommer att fortsätta, oavsett vilka partier som har inflytande.

– Vi kommer att samarbeta med Israel oavsett hur deras styre ser ut, precis som de har samarbetat med USA oavsett vad vi har haft för regering, säger han i en intervju med CBS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.