Enligt uppgifter från New York Times kommer USA:s utrikesminister Rex Tillerson ersättas. Foto: TT

Uppgifter: USA:s utrikesminister ersätts

Uppdaterad
Publicerad
USA:s utrikesminister Rex Tillerson väntas bli ersatt på sin post, uppger New York Times. Enligt de anonyma amerikanska myndighetskällor som tidningen citerar kommer han inom de kommande veckorna att ersättas av nuvarande CIA-direktören Mike Pompeo.

Orsaken uppges vara att Tillersons relation till president Donald Trump blivit alltför ansträngd.

Den republikanske Arkansas-senatorn Tom Cotton väntas ta över Mike Pompeos roll som CIA-direktör. Tom Cotton ska ha uttryckt sin avsikt att acceptera jobbet om han erbjuds det, enligt New York Times källor.

Nyhetsbyrån Reuters citerar en amerikansk myndighetskälla som uppger att planer på att ersätta Tillerson med Pompeo funnits ”i flera veckor”. Nyhetsbyrån AP citerar en uppsatt person inom Vita huset, som uppger att ”planen diskuteras”.

Under torsdagskvällen, svensk tid, meddelade Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders att Tillerson kvarstår på sin post.

– Inga besked kommer att ges i personalärenden vid denna tidpunkt, sade Sanders i uttalandet.

”Svårt att spekulera”

– New York Times är en av USA:s mest ansedda tidningar, så jag har svårt att tro att de publicerar uppgifterna lättvindigt, men det är svårt att spekulera i uppgifterna. Detta ger en bild av ett rörigt USA, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Ännu är det inte klargjort huruvida president Trump slutgiltigt bekräftat planerna, som Vita husets stabschef John F. Kelly uppges ligga bakom.

Under Tillersons tid som utrikesminister har spänningar uppstått mellan honom och presidenten. Bland annat ska Tillerson privat ha kallat Trump ”idiot”, och Trump har på Twitter anklagat Tillerson för att ha ”slösat sin tid” med att öppna för diplomatiska samtal med Nordkorea i landets infekterade konflikt med USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer